Serbia va primi gaze la un preț de 270 USD pentru mia de metri cubi. Sârbii vor gazoduct din Republica Moldova

26 Nov. 2021, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Nov. 2021, 09:42 // Actual //  bani.md

Serbia va primi gaze din Rusia la preţul de 270 de dolari pe mia de metri cubi, la fel ca în actualul contract care expiră la sfârşitul acestui an, a anunţat joi preşedintele sârb, Aleksandr Vucic, în finalul întâlnirii sale cu omologul său rus Vladimir Putin, la Soci.

Vucic ceruse Rusiei luna trecută un preţ „favorabil” la importurile de gaze ruseşti, după ce preţul gazelor a crescut considerabil în ultimele luni ca urmare a revenirii cererii la nivel global după relaxarea restricţiilor legate de pandemia de coronavirus.

Încă de la debutul întrevederii preşedintele rus îi promisese omologului său sârb că noul contract privind livrarea de gaze ruseşti pentru Serbia, care ar trebui să intre în vigoare din 2022, va fi „fără îndoiala acceptabil” pentru Belgrad. El a spus că se aşteaptă să se ajungă la un acord înainte de expirarea celui de acum.

„Cred că vom ajunge la un acord şi, în orice caz, vom găsi o soluţie care să fie, fără îndoială, acceptabilă pentru prietenii noştri sârbi”, a promis Putin, primindu-l pe Vucic la reşedinţa sa din Soci.

Pentru Belgrad „problema aprovizionării cu gaze este foarte importantă”, a subliniat preşedintele sârb, evocând construcţia comună a unui gazoduct, ce se va întinde de la graniţa cu Republica Moldova până la graniţa cu Ungaria, proiect care va garanta aprovizionarea Serbiei cu gaze, notează agenţia EFE.

Încheierea unui nou contract de gaze care să-l înlocuiască pe cel actual, în aceleaşi condiţii, este un obiectiv al vizitei lui Vucic în Rusia – a 19-a în ultimii şapte ani; un aspect important pentru preşedintele sârb, având în vedere că viitoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare sunt preconizate pentru martie – aprilie 2022.

Conştient de aceasta, Putin s-a referit la viitoarele alegeri şi i-a mulţumit omologului său sârb „pentru atenţia personală pe care o acordă dezvoltării relaţiilor ruso-sârbe”, transmite Agerpres, citat de digi24.ro.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, Belgradul plăteşte în prezent 270 de dolari pe mia metri cubi de gaze, în timp ce preţul la gaze în Europa a sărit de 1.000 de dolari mia de metri cubi.

Conform publicaţiei citate, dacă preţul gazelor furnizate de Rusia Serbiei ar creşte la 500 de dolari, aproape dublu, cheltuielile acestei ţări ar creşte cu 600 de milioane de euro pe an.

Agenţia de presă rusă oficială TASS relatase săptămâna trecută că Vucic caută să cumpere circa 3 miliarde metri cubi de gaze ruseşti anual pe următorii 10 ani, ceea ce ar acoperi aproape toate nevoile de gaze ale Serbiei.

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că se aşteaptă ca preţul mediu al gazelor ruseşti în Europa să depăşească 300 de dolari pe mia metri cubi în acest an.

Referitor la cooperarea în lupta cu pandemia, preşedintele rus a afirmat că Rusia „nu doar că a furnizat Serbiei vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19, ci şi a deschis o fabrică de producţie la Belgrad”, ceea ce va permite nu numai satisfacerea cererii sârbe, dar şi furnizarea acestui vaccin ţărilor vecine.

Cooperarea dintre Moscova şi Belgrad nu este doar una economică, a spus Putin, subliniind că ambele ţări desfăşoară periodic manevre militare comune şi menţin contacte strânse la nivelul ministerelor apărării şi al Statului Major. „Aceasta este, fără îndoială, în beneficiul ambelor ţări”, a subliniat el, menţionând că mulţi militari sârbi studiază la universităţi şi academii militare ruse.

Vucic i-a mulţumit omologului său rus pentru cooperarea tehnico-militară, apreciind-o ca fiind „la cel mai înalt nivel”.

În fine, Putin a reiterat sprijinul neclintit al Moscovei pentru Belgrad în privinţa tensiunilor sale cu Kosovo, menţionând că poziţia Rusiei „este principială” şi nu depinde de conjuncturile politice.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO