Moldoveanul care a lansat propria companie de transport în Las Vegas: În America banii nu se culeg de pe copaci

03 Dec. 2021, 17:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Dec. 2021, 17:41 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Ion Lupușor, originar din satul Cobani, raionul Glodeni s-a stabilit în Statele Unite din 2005. După ce a încercat mai multe joburi în construcții, curățarea covoarelor a reușit să lanseze propria companie de transport, MC Carrier LLC. În nici zece ani, a crescut-o de la două până la 180 camioane, scrie Hora in America.

Moldoveanul recunoaște că începutul nu a fost deloc ușor, au fost moment când nu avea niciun ban în buzunar. Calea spre visul lui american a fost anevoioasă, începând în Alabama și ajungând în Las Vegas.

Când îmi aduc aminte că erau timpuri grele, când nu aveam un dolar în buzunar, mai ales prin 2008, în timpul recesiunii economice, când nu erau locuri de muncă, nici nu pot crede că am ajuns până la un moment când pot să-mi permit de toate.”, spune Ion Lupușor.

Potrivit lui Ion Lupușor, într-o afacere este important să fii onest și să depui tot efortul. De asemenea, un rol foarte important îl are și echipa pe care o ai alături, de aceea trebuie să alegem oamenii cu grijă.

„Cel mai important e să muncești conștiincios, nimeni nu va putea munci mai bine și mai mult decât tu însuți. Alt principiu important e să fii onest. Dacă nu ești onest și nu ai grijă de oamenii cu care lucrezi, nu cred că vei avea succes în ceea ce faci. Succesul nu se obține de unul singur, este un efort comun, ai nevoie de o comunitate, de oameni deștepți în jurul tău. Succesul care l-am avut eu este datorat, în mare măsură, prietenilor și colegilor mei de lucru. Dacă nu erau ei în susținerea mea, nu cred că reușeam să ajung la tot ce am realizat până acum.”

Foto: Hora in America

În perioada pandemiei a fost foarte greu să mențină businessul pe roate, s-a confruntat cu o mulțime de dificultăți. Într-o perioadă credea că va ajunge la faliment, dar a reușit să treacă cu brio peste aceste probleme datorită comunicării cu clienții.

Nu a fost deloc ușor. La un moment, pierdeam așa de mulți bani săptămânal, încât nu eram sigur că o să ajungem la capăt. Am știut că, eventual, piața transportului de mărfuri își va reveni la normal, însă nu am știut cât de mult putea să dureze criza. Am luat o decizie conștientă să pierdem bani, dar să mențin oamenii angajați, iar când se va întoarce din nou roata, să fim pregătiți de volumul de lucru mărit și să recuperăm în timp scurt pierderile pe care le-am susținut. În sfârșit, roata s-a întors prin iulie 2020. Totodată, am ținut o comunicare transparentă alături de clienții noștri cu care am lucrat de mulți ani împreună. Le-am explicat care e situația și ei ne-au înțeles și ne-au ajutat, ne-au acordat lucru plătit decent ca să putem să supraviețuim. Acuma trebuie să-i ajutăm la rândul nostru.”

Într-un interviu pentru horainamerica.com, Ion Lupușor a venit și cu câteva sfaturi pentru moldovenii care vor să ajungă în America. El îi atenționează că în SUA, banii nu se obțin atât de ușor, așa cum cred unii.

„Cel mai important e să nu creadă că în America banii se culeg de pe copaci. Munca e grea, și aici nu va fi mai ușor decât acasă. Cunosc mulți oameni care au venit în America, dar au plecat înapoi din cauză că n-au găsit un loc de lucru în același domeniu în care au activat în Moldova. Nu știu dacă America este pentru toți. Trebuie să-ți placă să lucrezi foarte mult ca să obții succes. Am observat că lucrând cu oficiile din Moldova, atitudinea este diferită precum în Europa în general, și în Moldova în particular. Americanii aici sunt “workaholici”, adică munca vine înainte de orice, sunt destul de stăruitori și stau la birou până nu-și termină lucrul fără să fie rugați. Pe când în Moldova e un pic mai lejer. Lucrul nu este așa de important, viața personală este pe planul întâi. Nu este un lucru necesar negativ, dar este o diferență mare de mentalitate și de cultură.”

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău