O companie din Moldova inclusă în topul „The Next 100 Global Awards 2021″ la categoria „P2P”. Este un start-up fintech

07 Dec. 2021, 18:11
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2021, 18:11 // Slider //  MD Bani

Revista Global Banking and Finance a realizat un top 100 al celor mai interesante, inovatoare și promițătoare companii din întreaga lume. În acest top prestigios este și un star-tup fintech din Republica Moldova. E vorba de Fagura.com, care a primit premiul “The Next 100 Global Awards 2021” la categoria “P2P”, care poziționează onorabil brandul în regiune, dar și la nivel internațional.

Fagura este unica companie din lista premianților Next 100 pentru categoria P2P (peer to peer) și singurul proiect din Republica Moldova în această categorie.

La această categorie sun nominalizate companiile de top care, prin strategie, realizări, dăruire și leadership, demonstrează realizări remarcabile și se angajează să livreze produsele de care au nevoie clienții și rezultatele pe care clienții le doresc, acționând ca un catalizator pentru industrie.

„Suntem onorați să ne regăsim în acest clasament. Tehnologia pe care o dezvoltăm e principalul nostru factor de diferențiere față de jucătorii financiari tradiționali, iar valorile noastre ne apropie de clienți. Ne dorim să dezvoltăm un Community Digital Bank, unde comunitatea Fagura de investitori și împrumutați să poată obține beneficii financiare, ajutând alte persoane. Așteptăm ca autoritățile să aprobe cât mai curând legislația pentru crowdfunding și ne bucurăm că la Fagura suntem deschizători de drumuri în domeniul crowdlending în Republica Moldova și în regiune”, a menționat Tudor Darie, CEO Fagura.com.

Fagura.com este prima platformă de P2P lending (investiții alternative în împrumuturi), înregistrată în Estonia și lansată în Republica Moldova, cu un scoring automatizat ce permite luarea deciziilor în mai puțin de 1 secundă. Compania are deja cca 30 000 de conturi de utilizator create în platformă, peste 560 de investitori activi care au generat finanțare în valoare de peste 900 de mii de euro pentru alte 900 de persoane.

Fagura.com a fost lansat în ianuarie 2019, devenind un proiect premiat în domeniul Fintech la mai multe evenimente din R. Moldova și România: Brandul anului în FinTech, 2020 (Moldova), Startup-ul cu cel mai mare impact, 2020 (Moldova), Top 3 best FinTechs, 2019 (România).

Realitatea Live

27 Ian. 2025, 17:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 17:52 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a decis să elimine regimul de licențiere pentru importul de cereale și semințe oleaginoase provenite din Uniunea Europeană. Măsura, menită să alinieze legislația națională la normele europene și să faciliteze comerțul cu statele membre ale UE, a fost adoptată pentru a răspunde provocărilor pieței agricole interne și internaționale, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie votat în ședința de miercuri a Guvernului.

Decizia vine în contextul în care producția agricolă din UE a fost afectată semnificativ de condițiile climatice dificile din ultimii ani. Potrivit Eurostat, în 2024, producția de grâu a scăzut cu 5%, ajungând la 123,6 milioane de tone, în timp ce producția de porumb s-a redus cu 8% față de media ultimilor cinci ani, totalizând 53,5 milioane de tone. Aceste scăderi au dus la diminuarea disponibilităților pentru export, majoritatea țărilor din UE prioritizând cererea internă.

Totodată, prețurile cerealelor și semințelor oleaginoase din UE au înregistrat creșteri semnificative:

  • Grâu: 250 euro/tonă
  • Porumb: 230 euro/tonă
  • Semințe de floarea-soarelui: 600 euro/tonă

În comparație, pe piața din Republica Moldova, prețurile sunt mai mici:

  • Grâu: 190 euro/tonă
  • Porumb: 180 euro/tonă
  • Semințe de floarea-soarelui: 500 euro/tonă

Această diferență de preț a descurajat importurile din UE, agenții economici preferând surse interne sau din alte regiuni cu prețuri mai competitive.

Noul proiect de lege va permite importul de cereale și semințe oleaginoase din statele membre ale UE fără necesitatea obținerii de licențe provizorii, accelerând procesul de import și sprijinind competitivitatea pieței interne. Se preconizează ca măsura să intre în vigoare imediat după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

În data de 30 decembrie 2024, Guvernul a prelungit licențierea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui în Republica Moldova până la 30 iunie 2025. Importurile vizează producția din Ucraina. Decizia a fost adoptaată la insistența fermierilor, care avertizau asupra iimporturilor de cereale mai ieftine din Ucraina, pe piața internă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală