Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede auditul public extern în domeniul gazelor naturale
Vor fi auditate investițiile și cheltuielile capitale în sectorul gazelor naturale. Este un sector important pentru Republica Moldova unde cetățenii plătesc facturile. Entitățile auditate vor asigura prezentarea informațiilor auditorilor. Termenul limită de prezentare a auditului este 31 octombrie 2022”, a declarat deputatul Radu Marian, unul dintre autorii proiectului de lege.
Deputatul Vladimir Voronin s-a arătat sceptic de realizarea auditului, în condițiile în care în acționariatul companiei Moldovagaz este Gazprom și Transnistria, care nu o să vrea să prezinte informațiile solicitate. „Dacă rușii o să zică poșli (plecați n.r) de aicea, atunci o să se facă doar un aspect al acestui audit. Toată aceasta se va termina cu un pșâc (fâs n.r)”, a punctat deputatul comunist.
În baza acestei legi speciale, Curtea de Conturi va efectua un auditul conformității cheltuielilor și investițiilor capitale la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale. Entitățile auditate, indiferent de tipul de proprietate și forma organizatorico-juridică, indiferent dacă statul are participație majoritară sau nu în cadrul acestora, vor asigura prezentarea informațiilor, datelor și documentelor necesare în formatul și termenul solicitat de Curtea de Conturi”, susține deputatul Radu Marian.
Auditul Curții de Conturi nu exclude auditul unei companii externe a datoriei Moldovagaz, detaliu convenit la Moscova la semnarea contractului de livrare a gazului la 30 octombrie.
La sfârșitul lunii octombrie, secretarul de presă al Gazprom, Serghei Cuprianov spunea că datoria Moldovagaz față de concernul rus este de 403 mil. USD, dar cu tot cu penalități se ridică la 709 mil. USD.
La 30 octombrie după ce Moldovagaz a semnat contractul de livrare a gazelor cu Gazprom a fost semnat și un protocol. În document nu se regăsește suma datoriei pe care urmează să o ramburseze compania moldovenească. Aceasta urmează a fi stabilită după efectuarea auditului.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu declara după semnarea contractului de livrarea gazului că pe parcursul a 30 de ani în care s-au semnat protocoale nu a fost rezolvată problema acestor datorii. Unele dintre ele sunt încă din anul 1994. ”Este important să fie stabilită suma acestor creanțe după care în 5 ani să se găsească soluții de reeșalonare”.