Când eşti plătit să te vaccinezi: Un bărbat s-a vaccinat împotriva Covid-19 de 10 ori într-o singură zi

11 Dec. 2021, 18:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Dec. 2021, 18:16 // Actual //  bani.md

Este anchetă în Noua Zeelandă după ce un bărbat s-ar fi vaccinat împotriva Covid-19 de până la 10 ori într-o singură zi.

Un bărbat a fost vaccinat împotriva Covid-19 de până la 10 ori într-o singură zi în numele altor persoane, ceea ce a dus la o anchetă a Ministerului Sănătăţii din Noua Zeelandă.

Se crede că bărbatul, care se pare că a fost în mai multe centre de vaccinare, a fost plătit pentru aceste vaccinuri.

Astrid Koornneef, managerul grupului de operaţiuni pentru programul de vaccinare Covid-19, a declarat că Ministerul Sănătăţii a luat la cunoştinţă acest caz şi îl ia foarte în serios.

Luăm această problemă foarte în serios. Suntem foarte îngrijoraţi de această situaţie şi colaborăm cu agenţiile competente. Dacă ştiţi pe cineva care a primit mai multe doze de vaccin decât cele recomandate, trebuie să solicite consiliere clinică cât mai curând posibil”, a spus Astrid Koornneef pentru site-ul de ştiri Stuff, citat de Ziarul Financiar.

Ministerul nu a dorit să confirme locul în care a avut loc incidentul.

Profesorul Nikki Turner, de la Universitatea Auckland, director medical al Centrului consultativ pentru imunizare, a declarat că nu există date privind siguranţa administrării unui număr atât de mare de vaccinuri într-o singură zi.

Vaccinul Comirnaty, cel pe care îl folosim, este conceput pe baza datelor clinice timpurii care stabilesc cantitatea potrivită pentru a oferi un răspuns imunitar bun. Noi ştim că un vaccin cu o doză mare creează mai multe efecte secundare”, a spus profesorul.

Stuff a dezvăluit în octombrie că poliţia a fost avertizată că anumite persoane ar putea să îşi asume identitatea altora şi să se vaccineze anti-Covid-19 în numele lor.

Să-ţi asumi identitatea unei alte persoane şi să primeşti un tratament medical este periculos. Acest lucru pune în pericol persoana care primeşte un vaccin sub o identitate asumată şi persoana a cărei fişă medicală va arăta că a fost vaccinată când nu a fost aşa”, spunea un reprezentant al Ministerului Sănătăţii.

Autorităţile din Noua Zeelandă consideră că înăsprirea procesului de vaccinare – cum ar fi solicitarea unui act de identitate cu fotografie – ar reduce în mod disproporţionat accesul grupurilor vulnerabile, precum persoanele fără adăpost sau în tranzit, persoanele în vârstă, tinerii, persoanele cu dizabilităţi. Oamenilor din Noua Zeelandă nu li se cere un act de identitate când se vaccinează.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău