Șapte tipuri de odihnă de care are nevoie fiecare persoană

28 Dec. 2021, 08:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Dec. 2021, 08:22 // Actual //  bani.md

Ați încercat vreodată să remediați lipsa de energie dormind mai mult – doar ca să faceți acest lucru și să vă simțiți în continuare epuizat?

Dacă da, iată secretul: somnul și odihna nu sunt același lucru, deși mulți dintre noi le confundă.

Trecem prin viață crezând că ne-am odihnit pentru că am dormit suficient – dar, în realitate, pierdem celelalte tipuri de odihnă de care avem nevoie. Rezultatul este o cultură a indivizilor cu rezultate înalte, productive, obosiți cronic și epuizați. Suferim de un deficit de odihnă pentru că nu înțelegem adevărata putere a odihnei.

Odihna ar trebui să fie egală cu restaurarea în șapte domenii cheie ale vieții.

Primul tip de odihnă de care avem nevoie este odihna fizică, care poate fi pasivă sau activă.

Odihna fizică pasivă include somnul, în timp ce odihna fizică activă înseamnă activități de restaurare, cum ar fi yoga, stretching și masaj, care ajută la îmbunătățirea circulației și flexibilității corpului.

Al doilea tip de odihnă este odihna mentală.

 Îl cunoști pe acel coleg care începe să lucreze în fiecare zi cu o ceașcă uriașă de cafea? Este adesea iritabil și uituc și îi este greu să se concentreze asupra muncii sale. Când se întinde noaptea să doarmă, se luptă frecvent să-și oprească creierul, în timp ce conversațiile zilnice îi umplu gândurile. Și în ciuda faptului că a dormit șapte, opt ore, se trezește simțind că nu s-ar fi culcat niciodată. Are un deficit mental de odihnă.

Vestea bună este că nu trebuie să renunți la serviciu sau să pleci în vacanță pentru a remedia acest lucru. Programați pauze scurte care să aibă loc la fiecare două ore pe parcursul zilei de lucru. Aceste pauze vă pot aminti să încetiniți activitatea. De asemenea, s-ar putea să ții un carnețel lângă pat pentru a nota orice gânduri sâcâitoare care te-ar ține treaz.

Al treilea tip de odihnă de care avem nevoie este odihna senzorială.

Luminile strălucitoare, ecranele computerelor, zgomotul de fundal și conversațiile multiple – indiferent dacă sunt într-un birou sau în timpul apelurilor Zoom – ne pot copliși. Acest lucru poate fi contracarat făcând ceva la fel de simplu precum închiderea ochilor pentru un minut în mijlocul zilei, precum și deconectarea intenționată de la electronice la sfârșitul fiecărei zile.

Al patrulea tip de odihnă este odihna creativă.

Acest tip de odihnă este deosebit de important pentru oricine trebuie să rezolve probleme sau să facă brainstorming – idei noi. Odihna creativă trezește din nou uimirea și mirarea din interiorul fiecăruia dintre noi. Îți amintești prima dată când ai văzut Marele Canion, oceanul sau o cascadă? Permițându-vă să vă bucurați de frumusețea în aer liber – chiar dacă este într-un parc local sau în curtea dvs. – vă oferă odihnă creativă.

Dar odihna creativă nu înseamnă doar aprecierea naturii, ci include și bucuria față de artă. Transformă-ți spațiul de lucru într-un loc de inspirație afișând imagini ale locurilor pe care le iubești și opere de artă care îți vorbesc. Nu vă puteți petrece 40 de ore pe săptămână privind împrejurimile goale și să vă așteptați să vă simțiți pasionați de orice, cu atât mai puțin să veniți cu idei inovatoare.

Acum să aruncăm o privire la o altă persoană – prietenul pe care toată lumea îl consideră cea mai drăguță persoană pe care l-au cunoscut vreodată. Este persoana de care depinde toată lumea, cea pe care ai apela-o dacă ai avea nevoie de o favoare pentru că, chiar dacă nu vor să o facă, știi că îți vor da un „da” reticent mai degrabă decât un „nu” sincer. Dar când această persoană este singură, se simte neapreciată și ca și cum ceilalți profită de ea.

Această persoană are nevoie de odihnă emoțională, ceea ce înseamnă să ai timp și spațiu pentru a-ți exprima liber sentimentele și a renunța la persoanele plăcute. Odihna emoțională necesită și curajul de a fi autentic. O persoană odihnită emoțional poate răspunde la întrebarea „Ce mai faci astăzi?” cu un adevărat „Nu sunt în regulă” – și apoi continuă să împărtășească câteva lucruri grele care altfel nu sunt spuse.

Dacă aveți nevoie de odihnă emoțională, probabil că aveți și un deficit de odihnă socială. Acest lucru se întâmplă atunci când nu reușim să facem diferența între acele relații care ne reînvie de acele relații care ne epuizează. Pentru a experimenta mai multă odihnă socială, înconjoară-te de oameni pozitivi și de sprijin. Chiar dacă interacțiunile tale trebuie să aibă loc virtual, poți alege să te implici pe deplin în ele, pornind camera și concentrându-te cucine vorbești.

Ultimul tip de odihnă este odihna este cea spirituală, care este capacitatea de a se conecta dincolo de fizic și mental și de a reda un sentiment profund de apartenență, iubire, acceptare și scop. Pentru a primi acest lucru, angajați-vă în ceva mai mare decât dvs și adăugați rugăciunea, meditația sau implicarea comunității în rutina voastră zilnică.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău