Lupta cu inflația: Armașu spune când se vor atenua scumpirile

28 Dec. 2021, 09:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Dec. 2021, 09:26 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu susține că inflația ar putea reveni la 5% de la sfârșitul anului 2022.

BNM urmează să facă o altă prognoză în perioada ianuarie-februarie pe fundalul informațiilor noi care sunt atent analizate în baza indicatorilor bugetului de stat pe 2022, de starea piețelor, precum și de legile privind pensiile, cuantumul compensației, care împreună vor influența indicele prețurilor de consum în țară.

Toate aceste detalii vor fi incluse în noua prognoză, în care BNM își va prezenta viziunea asupra inflației în 2022. În conformitate cu noua prognoză, BNM va construi și politică monetar-creditară”, a explicat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

În ceea ce privește scumpirea creditelor și a depozitelor bancare urmare a inflației mai mari, guvernatorul BNM afirmă că e dificil de prognozat.

În mod tradițional, creșterea inflației duce la o creștere a dobânzilor, așa se întâmplă întotdeauna. Dar, pe de altă parte, dacă ne întoarcem la cerere și ofertă de pe piață, nu cred că ratele de atracție vor crește atât de mult la depozite. Da, cu siguranță vor crește, dar la ce nivel, îmi este greu să spun. Acest lucru va fi legat de cererea pentru resursele de credit. Noi, cei de la Bancă, ne așteptăm ca cererea la credite în 2022 să fie mai moderată decât în 2021. Aceasta înseamnă că și cererea pentru resursele de depozit va fi mai moderată, așa că ratele nu ar trebui să se modifice semnificativ. Oferta și cererea trebuie să atingă un anumit nivel de echilibru. Acest lucru sugerează că cu greu ne putem aștepta la o creștere radicală a dobânzilor la depozite și împrumuturi”, a precizat Armașu.

Realitatea Live

06 Oct. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre construcția a unui apeduct pentru orașele Strășeni și Călărași. Pentru proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași și-au dat votul 53 de deputați.

Potrivit lui Andrei Spînu, apeductul va asigura transportul apei potabile către mai multe localități din centrul țării, pe o lungime de circa 53 km.

Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași;

Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău