Lovitura de teatru a Moscovei: Suntem dispuși să transportăm gaz prin Ucraina după 2024

29 Dec. 2021, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Dec. 2021, 18:17 // Actual //  bani.md

Rusia ar putea transporta gaz prin Ucraina după 2024 dacă există condiţii economice favorabile şi reţeaua ucraineană se află în stare tehnică bună, a declarat miercuri vicepremierul rus Aleksandr Novak, citat de EFE.

„Cred că, în condiţii economice favorabile şi o stare corespunzătoare din punct de vedere tehnic, vom rezerva fără nicio îndoială capacităţile potrivite de transport de gaz prin infrastructura Ucrainei după 2024”, a afirmat Novak pentru cotidianul rus RBC, insistând că Rusia nu a refuzat niciodată să folosească gazoductul ucrainean.

Semnăm un acord de tranzit de 40 de miliarde de metri cubi anuali prin intermediul Ucrainei până la sfârşitul lui 2024. Este vorba despre un volum considerabil de gaz”, a amintit el.

În ceea ce priveşte preţurile ridicate la gaz în Europa, Novak s-a abţinut să spună când se va încheia această criză.

Pentru aceasta trebuie să existe o ofertă de gaz care să acopere în totalitate cererea în Europa. Trebuie să se creeze rezerve suficiente în depozitele subterane pentru a trece în siguranţă iarna”, a apreciat Novak, care a subliniat necesitatea revenirii la contractele pe termen lung, care garantează preţuri mai stabile.

Potrivit vicepremierului rus, „una dintre cauzele crizei energetice din Europa este lipsa de planificare”.

Potrivit autorităţilor ucrainene, tranzitul de gaz rus s-a redus la aproape 20%, adică 87,7 milioane de metri cubi pe zi, în condiţiile în care Gazprom nu mai rezervă de patru luni de zile capacităţi adiţionale de transport prin intermediul Ucrainei.

Totuşi, gigantul rus a respectat tranzitul convenit pentru anul 2021, de 40 de miliarde de metri cubi de gaz, notează EFE.

Recent, Ucraina a acuzat Gazprom că, prin reducerea livrărilor, a creat „un deficit artificial de gaz” în Europa, care a dus la creşterea preţurilor.

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 16:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 16:35 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mulți retaileri mari din Republica Moldova, în frunte cu milionarul Mircea Baciu (Bomba) și afaceriștii discreți Iurii Starodubov și Vitalie Moraru (Maximum), cer impunerea de taxe vamale și TVA la toate coletele comandate online din afara țării, invocând concurența neloială. Aceștia dar și alții au participat la Clubului Presei Economice.  În realitate, această mișcare pare mai degrabă o tentativă disperată de a opri schimbarea inevitabilă a pieței, în care consumatorul are din ce în ce mai mult acces la produse mai ieftine, mai diverse și livrate direct la ușă. E cel puțin ironic să vezi rețele care domină mallurile din Chișinău și au showroomuri de sute de metri pătrați plângându-se de „inechitate” pentru că Temu sau AliExpress livrează un telefon sau o pereche de adidași cu 30% mai ieftin. Dacă aceste magazine tradiționale ar fi oferit prețuri și servicii competitive, clienții nu s-ar fi orientat în masă spre online.

Mai grav este faptul că marii retaileri cer statului să-și folosească pârghiile pentru a le proteja profiturile, sub pretextul apărării bugetului public și al mediului economic local. Ei omit, desigur, să menționeze propriile practici de optimizare fiscală, importurile mascate sau forța de muncă plătită parțial la negru. De cealaltă parte, milioane de moldoveni profită de deschiderea pieței globale și comandă online nu pentru că vor să ocolească sistemul, ci pentru că piața locală nu le oferă nici varietate, nici calitate, nici prețuri decente. În loc să investească în digitalizare, în magazine online sau în îmbunătățirea serviciilor, acești retaileri preferă să ceară guvernului să-i apere de concurență.

În UE, problema a fost rezolvată nu prin interzicerea coletelor, ci prin integrarea giganților internaționali în sistemul fiscal european – vânzătorii plătesc TVA la sursă, iar datele despre colete sunt transmise digital. Moldova ar putea urma același model, fără a penaliza consumatorii. Dar în Moldova, marii jucători cer impozitarea tuturor coletelor, indiferent de valoare, sperând că taxele le vor readuce clienții pierduți. Aceasta este esența luptei: nu pentru buget, ci pentru controlul unei piețe care, încet, dar sigur, scapă din mâinile granzilor. Dacă se va da curs acestor presiuni, vom asista nu la protejarea economiei locale, ci la protejarea privilegiilor unei elite economice care nu vrea să concureze, ci să controleze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA