Cei mai bogați oameni din China au suferit pierderi de 80 de miliarde de dolari. Totuși, cineva a avut de câștigat

30 Dec. 2021, 09:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Dec. 2021, 09:15 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În 2021, cei mai bogați oameni din China au suferit pierderi de 80 de miliarde de dolari pe fondul unor represiuni pe scară largă din partea autorităţilor de reglementare chineze, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Scăderea reprezintă aproape un sfert din averea lor totală şi este cel mai mare declin pe un an din 2012, când indicele a început să urmărească cei mai bogaţi oameni din lume.

Cei mai mulți bani i-a pierdut fondatorul Pinduoduo Inc., Colin Huang, acesta a rămas fără 42,9 miliarde de dolari, adică două treimi din averea sa – în timp ce acţiunile platformei de comerţ electronic s-au prăbuşit cu aproape 70%. Jack Ma, de la Alibaba Group Holding, şi-a văzut averea redusă cu aproximativ 13 miliarde de dolari, scrie Aleph News.

Puţini oameni întruchipează mai bine roller coaster-ul averii din acest an decât fondatorul Didi Global Inc. Cheng Wei. În săptămânile de dinaintea listării Didi în Statele Unite în iunie, investitorii au cumpărat participaţii pe piaţa secundară, ceea ce a dus evaluarea gigantului de transport în comun la 95 de miliarde de dolari şi a dus valoarea participaţiei fondatorului Cheng la 6,7 miliarde de dolari.

Euforia a fost de scurtă durată. Acţiunile companiei cu sediul la Beijing s-au prăbuşit cu peste 60% de când oficialii chinezi au anunţat o investigaţie şi i-au cerut să se retragă de la bursa din New York, lăsând averea lui Cheng la 1,7 miliarde de dolari.

Intensificarea controlului antitrust din partea autorităţilor de reglementare chineze a devenit tot mai frecventă de la oprirea surprinzătoare a ofertei publice iniţiale a Ant Group Co. de anul trecut. Companiile din domeniul tehnologiei, inclusiv Alibaba, Tencent Holdings Ltd., Meituan şi Pinduoduo, au înregistrat pierderi de 80 de miliarde de dolari. Evaluările, cândva foarte mari, au fost reduse, după ce au fost amendate pentru motive care variază de la practici monopoliste la perturbarea pieţei şi subraportarea tranzacţiilor.

Fondatorul ByteDance Ltd., Zhang Yiming, este un rar magnat chinez al internetului care şi-a văzut averea crescând în acest an, câştigând 19,5 miliarde de dolari pe baza unei evaluări din dosarul depus anul acesta de SoftBank Group Corp. Acest lucru se datorează în parte faptului că a păstrat compania mamă a TikTok ca o companie cu acţionariat restrâns, izolată de oscilaţiile turbulenţelor de pe piaţă.

Dar Zhang s-a străduit, de asemenea, să nu se implice în timpul represiunilor de reglementare. În luna mai, el a anunţat că se retrage din funcţia de director executiv, iar apoi a părăsit consiliul de administraţie luna trecută.

Mulţi directori din domeniul tehnologiei au făcut mişcări similare. Su Hua, cofondator al aplicaţiei de livestreaming Kuaishou Technology, a cedat rolul de director general în noiembrie, la numai nouă luni de la IPO-ul companiei în Hong Kong. În septembrie, JD.com Inc. a numit un nou preşedinte, spunând că preşedintele Richard Liu se va concentra pe strategiile pe termen lung.

Realitatea Live

23 Ian. 2025, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Ian. 2025, 10:54 // Actual //  Ursu Victor

În luna decembrie, ultimul Salzburg Mozartkugel (Balul lui Mozart), o bomboană umplută cu marţipan, fistic şi nuga, inventată la sfârşitul secolului al XIX-lea, a ieşit de pe linia de producţie din suburbia Grödig.

Fabrica, care producea anual 57 de milioane de bomboane de ciocolată „Mozartkugel”, a fost închisă la sfârşitul anului, după ce producătorul Salzburg Schokolade a dat faliment, în parte din cauza creşterii preţurilor la cacao.

Cu toate că bomboanele au multe imitaţii, doar autenticul „Echte Salzburger Mozartkugel” era produs în serie pentru export în oraşul austriac. Sindicatul Pro-Ge, care reprezintă muncitorii, a numit fabrica Mozartkugel „inima regiunii”, unde angajaţii erau „mândri de un produs care a făcut înconjurul lumii”.

În ciuda pedigree-ului lor local, licenţa pentru bomboanele de ciocolată a fost deţinută timp de câţiva ani de conglomeratul american Mondelez International, producător al unor mărci internaţionale precum fursecurile Oreo şi tabletele de ciocolată Toblerone.

Ca urmare a insolvenţei Salzburg Schokolade după trei ani de încercări de salvare, Mondelez a declarat că va căuta în cadrul reţelei sale regionale de producţie o nouă locaţie pentru a produce Mozartkugeln.

Potrivit unor rapoarte neconfirmate ale presei locale, destinaţia cea mai probabilă ar fi Republica Cehă, datorită costurilor sale de producţie mai scăzute.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală