Anul Nou la ușă bate, dar porumbul rămâne pe deal. A cincea parte din roadă, sub zăpadă

30 Dec. 2021, 15:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Dec. 2021, 15:01 // Actual //  MD Bani

Chiar dacă Anul Nou, 2022 deja bate la ușă, cantități importante de porumb rămân pe câmp. Din cauza umidității ridicate, producătorii nu l-au recoltat. Potrivit Asociației „Agrocereale”, este vorba cam de 20% din porumbul semănat.

Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, a precizat pentru IPN că umiditatea în câmp depășește 18-20%, iar la recoltarea porumbului nu trebuie să fie mai ridicată de 15-16%. Dacă porumbul este recoltat la umiditate mai ridicată, trebuie dus la uscătoriile pentru cereale, care în Republica Moldova sunt puține și sunt vechi, de 30-50 de ani, iar cantitățile pe care le pot prelucra nu sunt mari.

În anul curent, recolta de porumb în țară a atins  2,5 milioane de tone, ceea ce este un volum record. Au fost semănate și soiuri noi, cu o productivitate de 14-15 tone la hectar, adică de 2-3 ori mai mare față de soiurile tradiționale, a specificat președintele Asociației „Agrocereale”.

60-70% din ceea ce s-a strâns va merge la export. Ceea ce rămâne acoperă pe deplin necesitățile interne. Porumbul moldovenesc se exportă în peste 30 de state ale lumii, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Pakistan, Malaezia, Egipt, China, Italia. Cele mai mari cantități de porumb recoltat în Republica Moldova au ajuns în Turcia.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 16:02 // Actual //  Ursu Victor

Compania rusă Gazprom a anunțat disponibilitatea de a furniza gaze naturale pentru ambele maluri ale Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025, livrările urmând să fie realizate până la granița dintre Rusia și Ucraina. Informația apare într-o scrisoare trimisă de directorul interimar al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, Ministerului Energiei din Republica Moldova la mijlocul lunii octombrie. Textul scrisorii a fost făcut public joi de jurnalistul Alex Cozer pe pagina sa de Facebook.

Potrivit scrisorii, o delegație a „Moldovagaz” s-a deplasat la începutul lunii octombrie la Sankt Petersburg pentru negocieri cu conducerea Gazprom. Din delegație a făcut parte și Alexandr Martînov, directorul general al „Tiraspoltransgaz – Transnistria”.

„În urma discuțiilor, Gazprom și-a exprimat disponibilitatea de a furniza 294 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru malul drept al Nistrului în primul trimestru al anului 2025, precum și 2,05 miliarde de metri cubi pentru malul stâng al Nistrului pe parcursul întregului an 2025”, se arată în scrisoare.

Vadim Ceban a mai informat Ministerul Energiei că sunt planificate negocieri cu reprezentanții companiilor de transport al gazelor din Ucraina și Republica Moldova, pentru a discuta condițiile de tranzit prin teritoriul ucrainean.

Luni, ministrul Energiei, Victor Parlicov a anunțat că urmează să meargă la Sankt-Petersburg, pentru a discuta cu reprezentanții de la Gazprom tranzitul metanului pentru regiunea transnistreană.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală