Republica Moldova, „putred” de datoare. Cui are de rambursat cei mai mulți bani

30 Dec. 2021, 14:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
30 Dec. 2021, 14:36 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Datoria externă brută a Republicii Moldova s-a majorat pe parcursul trimestrului III 2021 cu 2,7 la sută și a totalizat 8,6 miliarde USD sau 66% din PIB, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Cea mai mare parte a soldului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung (70,4 la sută), care a constituit 6 099,72 mil. USD la 30.09.2021, fiind în creștere față de începutul anului cu 1,5 la sută. Datoria externă pe termen scurt a crescut cu 5,7 la sută pe parcursul perioadei ianuarie-septembrie 2021 și a constituit 2,5 miliarde USD.

Datoria externă publică a reprezentat 30,3 la sută din totalul datoriei externe, însumând 2,6 miliarde USD (+8,0 la sută de la începutul anului). Datoria externă privată s-a cifrat la 6 040,52 mil. USD, majorându-se cu 0,6 la sută față de perioada similară a anului precedent.

Principalul creditor al statului este FMI cu 32,4 la sută (849,75 mil. USD), urmat de Grupul Băncii Mondiale cu o pondere de 31,2 la sută din totalul datoriei publice sau 819,25 mil. USD (din care datoria față de AID a constituit 702,26 mil. USD, față de BIRD – 393,94 mil. USD) și BEI cu 16,3 la sută (426,81 mil. USD).

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia rămâne fără reactivi pentru analize medicale, materiale pentru stomatologie și întreruperea medicală a sarcinilor nedorite. Aceste probleme în domeniul medical s-au abătut asupra rușilor din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei.

Eșecul înlocuirii importurilor se simte serios în medicină. Peste 63% dintre angajații laboratoarelor medicale au raportat probleme cu aprovizionarea cu reactivi, echipamente și consumabile, potrivit unui sondaj realizat de compania Action Medicine.

Respondenții indică absența și întârzierea regulată a reactivilor și consumabilelor. 49,2% dintre respondenți au vorbit despre întreruperi în aprovizionare, 20% – despre oprirea lor completă. Doar 5,4% nu au văzut nicio schimbare în munca lor.

Fiecare al cincilea laborator din Rusia a rămas complet fără echipamente, reactivi sau consumabile.

Locuitorii Rusiei și ai capitalei se confruntă deja cu consecințele penuriei. Una dintre pacientele policlinicii din Moscova a declarat că nu a putut obține o trimitere de la medic pentru un test general de sânge din cauza lipsei de reactivi.

Probleme similare sunt observate în alte instituții medicale. De exemplu, pentru analize de sânge, majoritatea consumabilelor: ace, eprubete și reactivi erau achiziționate de laboratoare din străinătate.

După epuizarea aprovizionării cu materiale și instrumente de la furnizori, medicii stomatologi vor extrage dinții și vor pune obturații cu silicină și silydont și le-au transmis rușilor să uite de stomatologia estetică.

„Ace, mănuși, material de obturație, mase ceramice, material de amprentă, consumabile pentru endodonție – absolut totul este de import”, spune Vladimir Akhutin, directorul general al clinicii medicale Allegro.

În plus, la mijlocul lunii mai a devenit cunoscut faptul că în Rusia există o lipsă de medicamente pentru avortul medical în stadiile incipiente. Acest lucru se datorează dificultăților în furnizarea substanței active mifepristonă. Dacă problema nu se rezolvă în viitorul apropiat, femeile din Rusia vor fi obligate să recurgă la o procedură de chiuretaj pentru a întrerupe o de sarcină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău