Expert economic: Leul moldovenesc a finalizat anul cu 3,1% mai puternic decât la început

31 Dec. 2021, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Dec. 2021, 11:01 // Actual //  MD Bani

„În ultima săptămâna a lui 2021 leul moldovenesc este cu 3,1% mai puternic față de principalele 10 valute ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei, care formează coșul valutar IVM-10”. Aceasta afirmă expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, anul acesta, adică 2021, leul a avut un comportament stabil și variația maximă a fost de doar 6,4%, de la cel mai scăzut nivel înregistrat în aprilie-mai (-2,4%), până la cel mai ridicat nivel înregistrat la început de decembrie (+4,0%). Prima jumătate de an s-a caracterizat cu o fluctuație minoră cu o ușoară înclinație spre depreciere. În a doua jumătate a anului leul moldovenesc s-a apreciat ușor, iar în prezent înregistrează o ușoară tendință de depreciere. Toate aceste fluctuații au avut loc în contextul unui curs valutar stabil.

„Cel mai mult leul moldovenesc în 2021 s-a apreciat față de lira turcească (+37,9%), cea ce este determinat de criza cu care se confruntă lira turcă în această perioadă. Față de restul valutelor, leul moldovenesc în 2021 a echilibrat evoluțiile din 2020. Leul moldovenesc s-a apreciat față de Euro (+4,8%), iar față de USD s-a depreciat (-3,3%). Această evoluție în cea mai mare parte este determinată de factorii externi și de deprecierea Euro față de USD pe piețele internaționale. Deprecierea leului față de hrivna ucraineană (-7,4%), rubla belarusă (-5,6%) și rubla rusească (-3,9%) de fapt este o ușoară recuperare a acestor valute după o depreciere puternică din 2020.”

Comparând anul 2020 și 2021, expertul menționează că, în 2020, valutele au avut un comportament diferit, cele din țările dezvoltate, Zona Euro și UE s-au apreciat puternic față de USD, iar valutele regionale din țările în curs de dezvoltare s-au depreciat puternic față de USD. Leul moldovenesc a echilibrat între aceste două procese absolut diferite.

În 2021, am înregistrat o tendință inversă, Euro și valutele din UE s-au depreciat față de USD, iar valutele țărilor în curs de dezvoltare, din contra s-au întărit față de USD, recuperând o parte din căderea din 2020.

Leul moldovenesc a început anul cu 17,2 Lei/USD și la finalizat cu 17,51 Lei/USD o depreciere de 31 bani. Față de Euro leul a început anul cu 21,12 Lei/EURO, iar la final e an avem curul 20,33 Lei/EURO, a apreciere de 79 bani. Deci față de coșul valutar EURO&USD leul în prezent este cu 2,7% mai puternic decât la început de an. Menținerea unui leu stabil/puternic, permite diminuarea efectelor inflaționiste, care în acest an a lovit foarte puternic întreg mapamond și evident Moldova.

Realitatea Live

22 Mai 2025, 12:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 12:51 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații săi (OPEC+) discută posibilitatea unei a treia majorări consecutive a producției de petrol, în luna iulie, în pofida faptului că pe piața globală există deja un excedent semnificativ de ofertă. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, membrii alianței analizează o creștere de 411.000 de barili pe zi – de trei ori mai mult decât fusese propus inițial pentru perioada respectivă.

Decizia oficială urmează să fie luată în cadrul reuniunii OPEC+ din 1 iunie, dar tendința deja conturată în lunile mai și iunie – când a fost aprobată o majorare similară – sugerează o abandonare a strategiei tradiționale de limitare a producției pentru a susține prețurile. În prezent, OPEC+ produce aproximativ 41 de milioane de barili pe zi, iar suplimentările aprobate corespund cu circa 1% din volumul actual.

Pe fondul acestor creșteri, prețul țițeiului Brent a scăzut joi cu 1%, ajungând la 64,3 dolari pe baril, semnalând o presiune în creștere asupra exporturilor rusești, deja vizate de restricții suplimentare din partea Occidentului.

Motivațiile invocate în cercuri restrânse de negociatori variază: de la pedepsirea statelor care depășesc cotele (precum Kazahstan și Irak), până la dorința Arabiei Saudite de a-și recâștiga cota de piață și de a răspunde favorabil apelurilor fostului președinte american Donald Trump privind scăderea prețului petrolului.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), oferta globală de petrol va crește în medie cu 1,6 milioane de barili pe zi în 2025, ajungând la 104,6 milioane barili/zi, în timp ce cererea globală va încetini, cu o creștere estimată la doar 650.000 barili/zi pentru restul anului. Astfel, se prefigurează un excedent zilnic de circa 700.000 barili, fără a lua în calcul suplimentările potențiale ale OPEC+.

Potrivit analistului rus Mihail Krutihin, ne aflăm într-o nouă eră în care OPEC+ renunță treptat la sistemul de auto-restricționare, mizând nu pe prețuri ridicate, ci pe volum: „Arabia Saudită și partenerii săi par pregătiți să extragă cât mai mult petrol posibil, indiferent de preț”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO