Expert economic: Leul moldovenesc a finalizat anul cu 3,1% mai puternic decât la început

31 Dec. 2021, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Dec. 2021, 11:01 // Actual //  MD Bani

„În ultima săptămâna a lui 2021 leul moldovenesc este cu 3,1% mai puternic față de principalele 10 valute ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei, care formează coșul valutar IVM-10”. Aceasta afirmă expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, anul acesta, adică 2021, leul a avut un comportament stabil și variația maximă a fost de doar 6,4%, de la cel mai scăzut nivel înregistrat în aprilie-mai (-2,4%), până la cel mai ridicat nivel înregistrat la început de decembrie (+4,0%). Prima jumătate de an s-a caracterizat cu o fluctuație minoră cu o ușoară înclinație spre depreciere. În a doua jumătate a anului leul moldovenesc s-a apreciat ușor, iar în prezent înregistrează o ușoară tendință de depreciere. Toate aceste fluctuații au avut loc în contextul unui curs valutar stabil.

„Cel mai mult leul moldovenesc în 2021 s-a apreciat față de lira turcească (+37,9%), cea ce este determinat de criza cu care se confruntă lira turcă în această perioadă. Față de restul valutelor, leul moldovenesc în 2021 a echilibrat evoluțiile din 2020. Leul moldovenesc s-a apreciat față de Euro (+4,8%), iar față de USD s-a depreciat (-3,3%). Această evoluție în cea mai mare parte este determinată de factorii externi și de deprecierea Euro față de USD pe piețele internaționale. Deprecierea leului față de hrivna ucraineană (-7,4%), rubla belarusă (-5,6%) și rubla rusească (-3,9%) de fapt este o ușoară recuperare a acestor valute după o depreciere puternică din 2020.”

Comparând anul 2020 și 2021, expertul menționează că, în 2020, valutele au avut un comportament diferit, cele din țările dezvoltate, Zona Euro și UE s-au apreciat puternic față de USD, iar valutele regionale din țările în curs de dezvoltare s-au depreciat puternic față de USD. Leul moldovenesc a echilibrat între aceste două procese absolut diferite.

În 2021, am înregistrat o tendință inversă, Euro și valutele din UE s-au depreciat față de USD, iar valutele țărilor în curs de dezvoltare, din contra s-au întărit față de USD, recuperând o parte din căderea din 2020.

Leul moldovenesc a început anul cu 17,2 Lei/USD și la finalizat cu 17,51 Lei/USD o depreciere de 31 bani. Față de Euro leul a început anul cu 21,12 Lei/EURO, iar la final e an avem curul 20,33 Lei/EURO, a apreciere de 79 bani. Deci față de coșul valutar EURO&USD leul în prezent este cu 2,7% mai puternic decât la început de an. Menținerea unui leu stabil/puternic, permite diminuarea efectelor inflaționiste, care în acest an a lovit foarte puternic întreg mapamond și evident Moldova.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ