Cel mai scurt zbor comercial din lume durează 53 de secunde. Cine sunt pasagerii

08 Ian. 2022, 19:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Ian. 2022, 19:43 // Actual //  bani.md

Cel mai scurt zbor comercial din lume durează, în zilele bune, doar 53 de secunde. Avionul nu are cele mai bune condiții de zbor, dar leagă o mică insulă de restul lumii, relatează CNN, citat de digi24.ro

Pilotul se află la doar câțiva centimetri distanță de pasagerii săi. Întinde mâna și acționează întrerupătoarele metalice care îi pornesc motoarele. Două elice, vizibile prin ferestrele de pe ambele părți, se învârt zgomotos.

Micul avion sprintează pe pietriș câteva sute de metri. Apoi se ridică în aer virează spre dreapta. Pământul dispare și este înlocuit de apă.

Zborul Loganair LM711 nu este cea mai confortabilă experiență. Opt pasageri se strecoară într-o cabină de dimensiunea unei furgonete. Zgomotul motorului este necruțător. Și nu există facilități la bord. Dar nici nu ai timp să-ți dai seama de asta.

Conform Cărții Recordurilor Guinness, acesta este cel mai scurt serviciu de transport aerian din lume, o călătorie care acoperă doar 1,7 mile (2,7 kilometri) în mai puțin timp decât au nevoie majoritatea avioanelor de pasageri să ajungă la altitudinea de croazieră. Într-o zi bună, cu vânturi favorabile și bagaje ușoare, zborul durează doar 53 de secunde. Dacă vântul bate din direcția opusă, poate dura peste 2 minute.

Zborul, care se face de două-trei ori pe zi, leagă Westray, o insulă aflată la marginea arhipelagului Orkney din nordul Scoției, de o insulă și mai mică și mai îndepărtată, Papa Westray.

Pe tot parcursul anului, este o legătură cu lumea pentru cei aproximativ 80 de oameni care locuiesc pe această insulă. Vara, aduce și turiști care doresc să experimenteze călătoria cu avionul și să descopere numeroasele delicii ale insulei Papa Westray.

Fanii aviației, în special cei care reușesc să prindă primul dintre cele patru rânduri de scaune pentru pasageri, vor aprecia că pot urmări un pilot la lucru. Dar nu poți alege unde te așezi. Alocarea se bazează pe distribuirea uniformă a greutății în avion.
Cu tot cu îmbarcare și manevrele de decolare și aterizare, cursa durează cel mult 15 minute. Zborul, în sine, este mai scurt decât majoritatea pistelor de pe marile aeroporturi.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală