Moldovenii, amenințați cu frigul de Kremlin. Ce poate face Guvernul

19 Ian. 2022, 12:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Ian. 2022, 12:54 // Actual //  bani.md

Starea de urgență este necesară pentru a oferi Guvernului posibilitatea să intervină prompt în criza gazelor, a comentat economistul Veaceslav Ioniță declarațiile premierului Natalia Gavrilița, care a spus că în ședința de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale urmează să ceara instituirea Stării de urgență în sectorul energetic.

Economistul susține că Guvernul are la dispoziție două instrumente pentru soluționarea crizei gazelor.

Plata în avans de către Guvern a subvențiilor oferite populației și oferirea unei amânări fiscale la plata TVA pentru MoldovaGaz. Ambele instrumente sunt o formă de creditare a MoldovaGaz de către Guvern. În condițiile când nici o bancă nu dorește să acorde împrumuturi companiei”, a punctat economistul.

Ioniță afirmă că majorarea tarifelor pentru cetățeni cel mai probabil va fi necesară după data de 20 ianuarie.

Majorarea anticipată a tarifelor nu ajută la problema achitărilor către Gazprom pe 20 ianuarie, deoarece  plățile la tarifele noi vor fi efectuate de consumatori în februarie”, a mai spus economistul.

Republica Moldova se află în pragul unei crize energetice, în condițiile în care din 1 ianuarie curent achită 646 USD pentru mia de metri cubi, cu 200 USD mai mult. Or, Moldovagaz în următoarele zile trebuie să achite un avansul  către Gazprom pentru consumul de gaze din luna ianuarie.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO