Moldovagaz joacă tare. ANRE, stupefiată de „explozia” prețului la metan: Vom sesiza Consiliul Concurenței

24 Ian. 2022, 13:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Ian. 2022, 13:53 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică constată cu îngrijorare că începând cu 22 ianuarie, cel mai mare operator din țară al stațiilor care comercializează gaze naturale comprimate pentru vehicule, „TransAutoGaz” SRL, a majorat esențial prețurile pentru gazul metan.

Din informațiile apărute în spațiul public, compania a motivat majorarea prin „creșterea preconizată a prețului de achiziție al gazelor naturale”. Totodată, din comentariul publicat de S.A. „Moldovagaz”, care este fondatoarea „TransAutoGaz” SRL,  constatăm o încercare neinspirată de a argumenta această decizie. Conducerea  S.A. „Moldovagaz” a enumerat mai mulți factori, unii dintre care, în opinia ANRE, nu au cum să influențeze la etapa actuală structura prețului la gazul natural comprimat pentru vehicule, cum ar fi:

  1. Argumentarea privind impactul asupra pieței carburanților de doar 3%.

Această afirmație, dincolo de faptul că nu poate justifica prețurile majorate, reprezintă și o abordare superficială asupra impactului social-economic al pieței gazelor naturale comprimate. Majoritatea consumatorilor acestui tip de carburanți este reprezentată de prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau de transport public (autocare). În consecință, această majorare afectează substanțial ambele părți ale procesului și anume, prestatorii de servicii și pasagerii acestora.

  1. Argumentarea privind influența costului de energie electrică, care este necesară pentru comprimarea gazului.

Nici această afirmație nu poate fi susținută din motivul că prețurile reglementate la energia electrică au fost modificate de către ANRE ultima dată la 26.01.2021 și rămân neschimbate până în prezent.

Prin urmare, dacă majorările efectuate de către operatori în luna noiembrie al anului 2021 au avut la bază creșterea prețurilor reglementate la gazele naturale aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 503/2021, atunci argumentarea creșterii prețului din 22.01.2022 trezește mai multe semne de întrebare.

În scopul clarificării situației apărute pe piața gazelor naturale comprimate, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică analizează detaliat circumstanțele acțiunilor „TransAutoGaz” SRL și își rezervă dreptul să formuleze o sesizare argumentată către Consiliul Concurenței în vederea investigării acestui caz prin prisma legislației anticoncurențiale.

În data de 22 ianuarie, cel mai mare operator de comercializare a gazului metan, Transautogaz a scumpit combustibilul albastru cu tocmai 25%.  Astfel, de sâmbătă, un litru de gaz comprimat costă 17 lei şi 60 de bani. Compania Transautogaz care deţine mai multe staţii de alimentare a anunţat că majorarea tarifului este determinată de creșterea prețului de achiziție al gazelor naturale.

Ultima dată, gazul metan s-a scumpit simțitor la începutul lunii noiembrie anul trecut. Atunci, prețul a înregistrat o creștere de apoape 60 la sută.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un efort de a reduce birocrația și de a simplifica procedurile administrative, Executivul a aprobat o hotărâre de Guvern în martie 2024, prin care au fost aduse modificări semnificative în procesul de înmatriculare a vehiculelor. Agenția Servicii Publice spune că scopul principal este reducerea numărului de vizite la ghișeu și eliminarea unor acte obligatorii.

Potrivit noilor modificări, mai multe documente nu vor mai fi necesare în procesul de înmatriculare, dacă datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi accesate prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect. Astfel, obligativitatea prezentării multiplelor formularelor a fost eliminată în următoarele situații:

– Asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule)
– Dovada inspecției tehnice periodice valabile
– Dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor

De asemenea, nu mai este necesară prezentarea vehiculului la Agenția Servicii Publice pentru prestarea serviciilor de:

– Transcrierea transmiterii dreptului de proprietate
– Eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare
– Radierea din evidență a vehiculului

Astfel, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilizării vehiculului. Aceste schimbări sunt parte a efortului guvernamental de modernizare și simplificare a serviciilor publice pentru cetățeni și întreprinderi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău