Maia Sandu a renunțat la compensație. Cât i-a venit factura la gaz

27 Ian. 2022, 23:41
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2022, 23:41 // Slider //  Lupu Eduard

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu susține că a renunțat la compensația pentru factura la gaz, deoarece potrivit ei, „îmi pot permite. Este un gest de solidaritate din partea celor care pot să facă acest lucru”.

Referind-se la factura la gaz care i-a venit, președinta a declarat, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, că factura pentru luna ianuarie încă nu a primit-o.

Factura pentru luna ianuarie nu a venit. Cealaltă a venit și mi-am plătit-o – peste 800 de lei și a fost și compensația de 400 de lei. (…) Sunt oameni care muncesc în sectorul bugetar și se descurcă mai bine sunt alții care se descurcă mai greu. Sunt oameni care au trei, patru copii acasă și lucrează într-o funcție publică. Nu trebuie să se pună presiune pe ei. E un gest de solidaritate din partea celor care își pot permite acest lucru”, a declarata Maia Sandu.

În prezent tariful la gaz este de 10,26 de lei metru cub de gaz, iar Guvernul compensează facturile. Până la 50 de metru cubi de gaz tariful este de 6,80 metrul cub, iar până la 150 de metrii cubi tariful este de 7,90 de lei.

Moldovagaz deja s-a adresat la ANRE cu o solicitare de majorare a tarifului la gaz pentru consumatori, la 15,58 de lei pentru metrul cub. Premierul Natalia Gavrilița a declarat, în data de 26 ianuarie, că tarifele vor rămâne neschimbate pentru consumatori în urma majorării compensațiilor alocate de Guvern.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 10:19 // Actual //  Lupu Eduard

Universitățile din Chișinău își explorează posibilitatea de a se uni pentru a forma o instituție academică mai puternică și mai competitivă în regiune. Discuția incipientă privind fuziunea dintre Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat a atras atenția și interesul comunității academice și al opiniei publice.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a dezvăluit în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8 că rectorii celor două universități au început discuțiile preliminare, iar o discuție mai profundă urmează să fie purtată cu profesorii și personalul academic. Cu toate acestea, procesul va fi unul complex și necesită sprijinul majorității membrilor ambelor instituții.

„Potențialele avantaje ale fuziunii sunt remarcabile, inclusiv creșterea competitivității în plan regional și devenirea unei dintre cele mai mari universități din spațiul românesc. De asemenea, o posibilă fuziune ar asigura existența unei oferte educaționale comprehensive, fără suprapuneri între specializările celor două universități”, a spus Perciun.

Ministrul Educției a spus că este salutabil că inițiativa pentru fuziune vine din partea rectorilor, semnificând un nivel de maturitate și asumare în mediul academic. Cu toate acestea, deciziile finale nu vor fi luate în grabă, iar procesul de consultare cu colectivele universitare nu va fi unul simplu.

Se estimează că o decizie cu privire la fuziune ar putea fi luată nu mai târziu de începutul anului viitor, după o analiză atentă și consultări extinse.

Ieri, 30 aprilie, rectorul Universități Tehnice, Viorel Bostan, în cadurul unei ședințe de la Guvern, a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău