Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina scumpesc grâul

31 Ian. 2022, 23:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Ian. 2022, 23:19 // Actual //  bani.md

Ameninţarea unui război între Rusia şi Ucraina agită pieţele mondiale de cereale, scumpind preţul grâului pe ambele maluri ale Atlanticului şi determinându-i pe traderi să vorbească de o şi mai mare volatilitate în perioada următoare, informează The Wall Street Journal.

Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, cele două state sunt responsabile pentru 29% din exporturile mondiale de grâu. În plus, Marea Neagră este o rută importantă pentru livrările mondiale de cereale iar Ucraina este şi un important exportator mondial de orz, porumb şi rapiţă.

În ultimele două săptămâni, creşterea tensiunilor la graniţa dintre Rusia şi Ucraina a majorat cu peste 7% cotaţiile futures la grâu la Bursa de cereale de la Chicago, astfel că luni un bushel de grâu (1 bushel este echivalentul a 27,2 kilograme) era cotat la aproape opt dolari, în apropiere de maximumul ultimului deceniu, 8,50 dolari, atins anul trecut. În aceeaşi perioadă, la Bursa de la Paris, cotaţiile futures de referinţă la grâu au crescut cu 6% până la 278 de euro (310 de dolari) pentru o tonă de grâu, în apropiere de vârfurile atinse anul trecut.
Unii analişti se tem că un avans în profunzime al Rusiei în Ucraina şi sancţiunile occidentale care să afecteze exporturile ruseşti ar fi cel mai negativ scenariu deoarece ar lipsi pieţele mondiale de cea mai mare parte din livrările celor două state, informează Agerpres.

Chiar şi un conflict limitat care să nu se întindă departe de graniţa Ucrainei cu Rusia şi ar provoca doar pagube minore infrastucturii agricole din Ucraina, ar putea majora preţurile cu 10% până la 20%, susţine Andrey Sizov, director la firma rusească de cercetare de piaţă SovEcon.

Un alt motiv de îngrijorare este ce se va întâmpla cu porturile ucrainene şi ruseşti de la Marea Neagră, care sunt porţi cruciale pentru exporturile de cereale. Dacă vor fi afectate infrastructurile portuare sau vor fi perturbare livrările „atunci vom avea o mare problemă”, spune Monika Tothova, economist în cadrul FAO. Astfel de perturbări ar putea avea un impact de durată care să se repercuteze şi asupra viitoarelor recolte.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 11:11 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul tehnologic Apple a înregistrat o scădere dramatică de 640 de miliarde de dolari în capitalizare bursieră în decurs de doar trei ședințe de tranzacționare, după ce președintele Donald Trump a anunțat noi taxe vamale de până la 54% pentru importurile din China și alte state asiatice.

Acțiunile Apple s-au depreciat cu 19% în această perioadă, închizând ziua de 7 aprilie la 181,46 USD per acțiune, în scădere cu 3,7%, potrivit datelor publicate de CNBC. Capitalizarea bursieră a companiei s-a redus astfel la 2,73 trilioane de dolari, comparativ cu aproximativ 3,37 trilioane anterior.

Apple – una dintre cele mai expuse victime ale războiului comercial
Analiștii avertizează că Apple este una dintre cele mai vulnerabile companii în fața politicilor comerciale agresive promovate de administrația Trump. Compania depinde masiv de lanțurile de producție și asamblare din China, iar tarifele de 54% ar putea forța Apple fie să majoreze semnificativ prețurile, fie să își sacrifice marjele de profit.

Deși Apple dispune de fabrici și în India, Vietnam și Thailanda, noile tarife afectează și aceste țări, ceea ce limitează opțiunile companiei. Până acum, Apple nu a comentat public situația, notează CNBC.

Conform estimărilor băncii UBS, prețul unui iPhone 16 Pro Max ar putea crește în SUA cu 350 de dolari, ajungând la 1.549 USD, o majorare de 30%. Analistul Tim Long de la Barclays avertizează că, dacă Apple nu va ajusta prețurile, profitul pe acțiune ar putea scădea cu până la 15%.

Berkshire Hathaway, ieșire „la timp” din acțiunile Apple
Potrivit The Wall Street Journal, Berkshire Hathaway, compania de investiții a miliardarului Warren Buffett, a început să vândă acțiuni Apple încă din 2023, reducându-și semnificativ participația în ultimele trimestre. Dacă în septembrie 2023 deținea peste 915 milioane de acțiuni, până la finalul trimestrului III din 2024 participația s-a redus la 300 de milioane de acțiuni.

Vânzările masive ale acțiunilor Apple, declinul brusc al valorii bursiere și incertitudinile generate de tarifele internaționale indică o perioadă turbulentă pentru gigantul din Cupertino, care ar putea fi forțat să-și reconfigureze lanțurile globale de aprovizionare pentru a evita pierderi și mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI