Armageddon gazier! Moldova atacată. Gazprom înfuriat că auditul ar putea arăta matrapazlâcurile de la Moldovagaz

17 Feb. 2022, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Feb. 2022, 10:59 // Actual //  bani.md

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova nu vrea un audit contabil, ci al datoriilor Moldovagaz, dar și ce s-a întâmplat pe parcursul mai multor ani la compania gazieră.

Vrem să înțelegem ce s-a întâmplat exact din 1994 și cum am ajuns să avem datoriile foarte mari. Am solicitat să am o discuție cu dl Miller (președintele Gazprom n.r) să clarificăm acest subiect”, a precizat Spînu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Ministrul a spus că înainte de a publica Caietul de Sarcini a fost expediat Consiliul de Observatori și cei de la Gazprom au venit cu un șir de sugestii.

Nu am putut să le luăm pe toate în considerare pentru că schimbau conceptual scopul auditului. Mingea este pe terenul nostru. Suntem în perioada de licitație. Vom solicita ca auditorul să ceară toate documentele, procese verbale să vedem ce s-a întâmplat la Moldovagaz”, a punctat Spînu.

Potrivit oficialului, Gazprom ar fi fost deranjat de faptul că auditorul va trebui să ia în calcul și raportul lui Sergiu Tofilat și a lui Tudor Șoitu care arată că de fapt că datoria a fost majorată artificial cu peste 950 mil. USD.

Tofilat, rușii s-au precipitat foarte mult când au văzut că autoritățile Republicii Moldova au demarat procesul de identificare a firmei care să facă auditul la Moldovagaz. Acest lucru se întâmplă din cauză că rușii ar vrea să ascundă infracțiunile comise la Moldovagaz și în complexul de gaze în ansamblu.

Gigantul rus Gazprom a acuzat Chișinăul că nu ia în calcul și opinia părții ruse cu privire la selectarea companiei de audit și că ar putea să nu recunoască raportul de audit. Spânu a declarat că auditul și l-a asumat guvernul de  la Chișinău, iar acest lucru este stipulat și în protocolul semnat de Moscova și Chișinău. Or, partea rusă își dorește, de fapt, ca auditul să fie făcut de Moldovagaz.

Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat pe 27 ianuarie că a finalizat pregătirea documentației de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor din regiunea separatistă transnistreană.

În cazul în care acest audit la Moldovagaz va avea loc, până la 1 mai 2022 Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriei Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al Nistrului pentru un termen de cinci ani.

Compania de distribuție a gazelor naturale Moldovagaz a fost înființată în 1999. Gazprom controlează 50+1% în Moldovagaz, în timp ce Guvernul Republicii Moldova deține încă 35,3% din acțiuni, iar 13,44% aparține republicii nerecunoscute Transnistria, care și-a transferat acțiunile către Gazprom pentru administrare.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO