Natalia Gavrilița se află astăzi într-o vizită la Ungheni. Va merge și la fabrica de covoare Unicorn Carpets SRL

17 Feb. 2022, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Feb. 2022, 10:13 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Prim-ministra Natalia Gavrilița se va afla astăzi, 17 februarie, într-o vizită de lucru în municipiul Ungheni. Șefa Executivului se va întâlni cu autoritățile administrației publice locale pentru a discuta despre problemele din localitate și implicarea Guvernului în soluționarea acestora.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, prim-ministra va merge la fabrica de covoare Unicorn Carpets SRL – o întreprindere cu capital mixt moldo-belgian, produsele căreia sunt exportate în România, Ucraina, Germania, Polonia și Rusia.

Un alt punct al vizitei este vama Sculeni, unde va fi deschis Postului de Inspecție al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Activitatea postului va contribui la fluidizarea traficului de produse agroalimentare de origine animală și non-animală, supuse controlului ANSA și va contribui la asigurarea calității produselor alimentare.

Prim-ministra va vizita apoi o familie care de 12 ani prestează servicii de asistență parentală profesionistă.

Ulterior, Natalia Gavrilița va merge la șantierul de construcție a unității de salvatori și pompieri din mun. Ungheni, iar la finalul deplasării se va întâlni cu membrii Junior Chamber Internationational (JCI) Ungheni – organizație de tineri lideri, antreprenori și profesioniști, afiliată rețelei mondiale JCI.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău