(VIDEO) Un nou record în Cartea Recordurilor Guinness. Un înnotător a realizat cel mai mare salt din apă

30 Mart. 2021, 07:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2021, 07:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Înotătorul egiptean Omar Sayed Shaaban, în vârstă de 21 de ani, a intrat în Cartea Recordurilor Guinness realizând cel mai mare salt din apă folosind un monofin (labe de înot cu o singură lamă).

Anterior, recordul a fost deținut de italienii Cesare Fumarola și Stefano Figini și de egipteanul Soliman Sayed, care, au realizat un salt de 2 m. Omar a realizat însă o săritură din apă de 2,30 m. Recordul a fost bătutut după nouă ani, scrie Reuters.

Pentru această probă sunt folosite labele de înot cu o singură lamă, pentru ambele picioare (monofin sau hyperfin). Acestea au fost concepute în Rusia la sfârșitul anilor ’60 și inițial au fost folosite la înotul de viteză la suprafață sau la înotul subacvatic, în stilul delfin, dar acum sunt din ce în ce mai folosite și de scufundătorii în apnee, datorită puterii mai mari de propulsie.

Omar își dorește încă din 2015 să stabilească un record mondial.

La vârsta de 8 ani, Omar s-a înscris la clubul de canotaj din Ismailia. Un an mai târziu, s-a alăturat Clubului Canalul Suez din același oraș, unde s-a antrenat 12 ani, mulți dintre aceștia ca înotător sprinter profesionist.

Pentru dezvoltarea veleităților de înot asemănătoare unui delfin Omar face trei antrenamente pe zi, de două ori în bazin și o sesiune de gimnastică între cele două sesiuni de înot.

„Exersez ca să îmi măresc frecvența bătăilor membrelor și să obțin mușchi mai rigizi”, a explicat Omar.

„Scopul meu nu este însă niciodată să îmi măresc masa musculară”, adaugă atletul. „Mușchii mai mari îngreunează sprintul în apă, așa că mă antrenez pentru a menține ciclul de tăiere, pentru a-mi spori flexibilitatea, pentru a-mi îmbunătăți reflexele musculare și, bineînțeles, pentru a avea picioare mai puternice”, a spus Omar.

Omar este al doilea cel mai rapid înotător junior din lume, el înnoată  50 de metri sub apă dintr-o singură respirație în doar 15,6 secunde.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală