Vrei să devii antreprenor? NU uita de aceste aspecte extrem de importante

30 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2021, 06:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Lansarea unei afaceri este, probabil, visul oricărui tânăr. O afacere te poate ajuta să-ți crești veniturile și să obții independență financiară. Totuși, înainte de a face cunoștință cu domeniul afacerilor, ai nevoie să iei în considerare anumite aspecte, pentru a avea succes.

1. Stabilește un plan de afaceri cât mai detaliat

Până a deschide o afacere vei avea nevoie de un plan de afaceri detaliat și structurat, în care vei aborda toate aspectele afacerii. Stabilește domeniul de activitate, descrie cât mai minuțios produsul sau serviciul pe care îl vei oferi, stabilește potențialii cumpărători și grupurile țintă. Tot la această etapă va trebui să analizezi piața, să stabilești concurența, să descoperi oportunitățile de dezvoltarea. De asemenea, vei avea nevoie să stabilești o strategie de marketing și promovare a afacerii.

2. Pregătește bugetul

Este deja cunoscut faptul că lansarea unei afaceri necesită și un buget considerabil. Bugetul trebuie pregătit în așa mod încât să te ajute să acoperi și cheltuielile neprevăzute, pentru că acestea pot apărea în cele mai neașteptate momente. În dependență de domeniul afacerii, poți apela și la credite nerambursabile, daă sunt oferite.

3. Echipa 

Pentru a lansa o afacere, vei avea nevoie de o echipă care te va ajuta. În dependență de domeniul de activitate, necesitățile pot varia. De ce angajați vei avea nevoie, relatează în prima etapă, cea a planului de afaceri.

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău