Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat deranjată de problemele din justiția moldovenească care împiedică dezvoltarea businessului, dar și atragerea investițiilor străine.
Corupția și sistemul de justiție sunt obstacolele care țin la distanță investitorii străini, de aceea reformele în justiție sunt esențiale pentru un mediu economic favorabil, dar și la crearea locurilor de muncă. În pofida dificultăților sunt o parte din investitori care au venit în țara noastră gândindu-se la activități care le-ar aduce rentabilitate”, a punctat Natalia Gavrilița în cadrul conferinței MACRO organizată de Expert-Grup.
Premierul a precizat că Moldova poate face un salt major pe calea îmbunătățirii supremației legii prin reducerea impedimentelor din partea statului.
Vom avea investitori în Republica Moldova când vor ști că statul nu-i încurcă. Atunci vom vedea investiții din diasporă, companii locale și investiții străine calitative în industriile țării. Mizăm pe reduceri semnificative a cadrului de reglementare. Să-l aducem la nivelul celui din România dacă vrem să fim competitivi, în condițiile în care o parte din oamenii de afaceri activează în Republica Moldova, dar au companiile înregistrate peste Prut”, a menționat Gavrilița.
Corupția, justiția selectivă și politizată este principala problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri din Republica Moldova. De aceea ei sunt sceptici în a-și investi banii în afacerile pe care le au.
Curios este că, deși autoritățile implementează tot felul de măsuri pentru susținerea oamenilor, aceștia sunt sceptici și arată cu degetul la corupție și problemele din justiție.
Ultimele date ale Biroului Național de Statistică relevă că pe parcursul anului 2020 au fost create 5 mii întreprinderi și lichidate 10,5 mii întreprinderi.
Totodată, și întreprinderile nou create sunt sceptice în a-și investi banii în dezvoltarea afacerilor. De exemplu, În 2021, pentru prima dată în istoria țării a fost negativă creditarea netă a persoanelor juridice, în minus cu 700 de milioane de lei. Volumul depozitelor bancare care aparțin persoanelor juridice a fost mai mare decât volumul creditelor luate. Aceștia au avut anul trecut în bănci 34,2 miliarde de lei sub formă de depozite, iar volumul creditelor acordate a fost de 33,5 miliarde de lei.