Ruşii nu mai au nicio limită! Rachetă lansată la graniţa cu Moldova. Refugiaţii, aproape de a fi loviţi

27 Feb. 2022, 18:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2022, 18:26 // Actual //  Lupu Eduard

Refugiații din vama Palanca, aflata la granița sudică a Republicii Moldova cu Ucraina, au trăit din nou clipe de coșmar. Atunci când au crezut că s-au îndepărtat de bombardamente și de pericol, iată că au parte de o nouă situație care îi îngrozește. O rachetă rusească le-a trecut pe deasupra capetelor, zburând la joasă înălțime.

Oamenii prezenți în vamă susține că racheta a plecat dinspre Odesa spre Starokazacie.

Incidentul a fost confirmat și de către reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău. Oficialii susțin că astfel de rachete pot fi observate și auzite, însă acestea nu vizează direct teritorii din Republica Moldova.

Pentru a se asigura că situația este în permanență sub control, au fost făcute interpelări către omologii ucraineni pentru o reacție oficială. Totodată, autoritățile de la Chișinău susțin că zona este monitorizată.

Vladimir Putin a mai folosit rachete Iskander

Președintele Vladimir Putin are un arsenal considerabil de rachete de croazieră și balistice pe care le poate folosi pentru a ataca Ucraina. Acestea au început să fie lansate din momentul în care președintele rus a autorizat o „operațiune militară” în țara vecină.

Chiar dacă a precizat că cetățenii nu vor avea de suferit în acest război, ținta fiind punctele cheie, totuși vorbim despre pagube însemnate și multe persoane decedate, după ce rachetele ruse au lovit grădinițe, spitale pentru copii sau clădiri rezidențiale.

În prezent, Rusia a lansat asupra Ucrainei mai multe tipuri de rachetă de croazieră, inclusiv cu lansare de la sol.

Rusia a folosit pentru prima dată rachetele Iskander în invazia Georgiei din 2008. O astfel de unitate a fost trimisă și în Siria în 2016, însă ea nu a mai fost folosită. De asemenea, Rusia a trimis cu regularitate sisteme Iskander în enclava Kaliningrad, de unde pot lovi forțe NATO din Polonia și statele baltice, dar și Finlanda sau Suedia, pe care le-a amenințat vineri cu „consecințe militare grave” dacă vor încerca să se alăture Alianței Nord-Atlantice.

Rachete Iskander au fost trimise și în Belarus, pentru „exercițiile militare” care au servit drept pretext pentru invadarea Ucrainei din nord.

Iskander este un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă, ce poate lovi ținte aflate la o distanță de până la 500 de kilometri. Folosind un lansator TEL și vehicule de susținere, sistemul poate lansa și rachete de croazieră.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 14:46 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE anunță că va examina solicitarea Moldovagaz de reducere a tarifului la gaz. Ședința este programată în data de 2 mai la ora 10:00.

Moldovagaz a solicitat un tarif de 13,17 lei metrul cub (cu TVA), pentru consumatorii casnici, cu 9% mai puțin comparativ cu tariful actual.

Pentru consumatorii racordați de la rețele de presiune medie, tariful solicitat este de 9,63 lei metrul cub (cu TVA), 11,5% mai puțin, iar pentru cei racordați la rețeaua de presiune înaltă tariful cerut este de 8,54 lei metru cub (cu TVA), cu 13,3% mai puțin față de tariful actual.

Principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea prețurilor de achiziție pentru gaze naturale pe platforma TTF, și micșorarea semnificativă a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor.

Ultima dată, tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, în data de 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău