Prețul acțiunilor au scăzut după incendiul de la centrala nucleară din Ucraina, Zaporijie

04 Mart. 2022, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
04 Mart. 2022, 11:14 // Actual //  MD Bani

Prețurile acțiunilor au scăzut după ce a izbucnit un incendiu la centrala nucleară Zaporijie din Ucraina, cea mai mare din Europa.

Indicele acțiunilor FTSE 100 din Londra s-a deschis cu 0,6%, în timp ce indicele japonez Nikkei s-a închis cu 2,2%. Prețurile petrolului au continuat să fluctueze, țițeiul Brent vânzându-se cu 112 dolari pe baril, scrie BBC.

Incendiul a avut loc după bombardamentele trupelor ruse. Unele preocupări ale investitorilor au fost atenuate după ce oficialii au spus că siguranța fabricii a fost „securizată”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) menționează că echipamentele importante ale centralei încă funcționează.

Bombardarea a atras condamnări internaționale, președintele american Joe Biden alăturându-se președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, cerând Rusiei să înceteze bombardamentele și să permită pompierilor să acceseze locul.

În ultimele zile, invazia Ucrainei de către Rusia a trimis unde de șoc pe piețele financiare și energetice globale, în timp ce investitorii încearcă să înțeleagă implicațiile sancțiunilor și ale perturbărilor lanțului de aprovizionare.

Săptămâna aceasta, prețul țițeiului Brent – punctul de referință global al petrolului – a crescut la peste 119 de dolari pe baril la un moment dat, cel mai ridicat din mai 2012.

Costul gazelor naturale și al cărbunelui a crescut și pe piețele globale. În același timp a crescut și prețul unor mărfuri care era importate din Ucraina.

Prețul aurului, care este considerat un activ mai sigur în vremuri de incertitudine, a crescut cu 7,3% într-o lună, până la 1.938 USD pe uncie.

Rubla rusă a atins un minim record în raport cu dolarul american, deoarece țările din întreaga lume impun sancțiuni dure țării.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală