Se scumpește petrolul Brent. Ce valoare a atins astăzi

11 Mart. 2022, 14:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Mart. 2022, 14:45 // Actual //  MD Bani

Preţul barilului de petrol Brent cu furnizare în luna mai a crescut vineri cu peste 3% pe piaţa futures de la Londra, în contextul incertitudinilor legate de aprovizionare, care urmare a invaziei ruse în Ucraina, relatează agenţia EFE.

Petrolul din Marea Nordului, de referinţă în Europa, a fost cotat la 112,58 dolari în jurul orei 8:00 GMT, cu 3,10% mai mult faţă de joi la închidere, însă ulterior şi-a moderat ascensiunea ajungând la circa 111 dolari.

Investitorii aşteaptă următoarele decizii ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), aparent existând divergenţe între membri privind o eventuală majorare a producţiei. Oricum, o serie de analişti consideră că majoritatea membrilor grupului nu au capacitatea de a creştere producţia pe termen scurt.

Amintim că, SUA și Marea Britanie au interzis importul de petrol și gaze naturale din Rusia. Uniunea Europeană s-a abținut de această sancțiune, întrucât Rusia este principalul furnizor de gaz al blocului, fiind responsabilă pentru aproximativ 40% din livrările de gaz.

Creșterea prețului la petrol pe bursele internaționale se resimte și în Republica Moldova prin scumpirea carburanților. Pentru perioada 12-14 martie, Agenția Națională pentru Reglementare în energetică a stabilit prețul de 27,26 lei pentru un litru de benzină și 26,13 pentru cel de motorină.

Realitatea Live

12 Mai 2025, 08:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Mai 2025, 08:41 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina a reluat recent livrarea energiei electrice către Uzina Metalurgică Moldovenească (MMZ) din Râbnița prin linia Podolsk, fapt ce a permis repornirea activității combinatului. Potrivit membrului Consiliului de administrare al Energocom, Alexandr Slusari, acest lucru nu s-ar fi produs fără intervenția „insistentă” a unor „avocați” ai MMZ din Chișinău.

„Uzina funcționează, chiar dacă la turație redusă: în timpul săptămânii doar noaptea, iar în weekend pe tot parcursul zilei. Ambele secții sunt active, chiar dacă au fost operate reduceri de personal. Gaz au suficient și îl plătesc la un tarif simbolic”, a declarat Slusari într-o postare publică.

În opinia sa, acest restart al industriei transnistrene se produce într-un context în care guvernarea de la Chișinău „a devenit complice tacit într-o schemă sofisticată și obscură de furnizare a gazului pe malul stâng al Nistrului”. Fostul deputat se întreabă ce câștigă malul drept și economia Republicii Moldova din menținerea unui „sistem parazitar” în regiunea transnistreană, mai ales în lipsa oricărui beneficiu clar, precum prețul redus al energiei electrice, care nu mai este valabil în prezent.

Slusari critică și lipsa de reacție a presei proeuropene și a oficialilor de stat, inclusiv a premierului Dorin Recean, față de propriile angajamente privind sancționarea utilizării gazului pentru uzina din Râbnița. „Doamne ferește să-l superi pe imperiu. Вот так и продолжаем жить! În minciună, cinism și corupția!”, concluzionează el.