Consiliul Concurenței intră în bucătăria petroliștilor hrăpăreți

12 Mart. 2022, 13:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Mart. 2022, 13:17 // Actual //  Lupu Eduard

Urmare a situației de pe piața produselor petroliere din Republica Moldova, Consiliul Concurenței susține că investighează. Zilele trecute s-a creat o situație fără precedent când prețul motorinei angro a ajuns să coste cu 3-4 lei mai mult față de cea comercializată en-detail.

În ceea ce privește evoluțiile de pe piața produselor petroliere, se constată că prețurile sunt puternic afectate de situația pe piețele internaționale, atât din punct de vedere a creșterii cotațiilor internaționale la țiței și la produsele derivate, care au atins cele mai înalte niveluri din ultimii ani, cât și ținând cont de dificultățile logistice întâmpinate de către importatori.

Totodată, cu referire la prețurile la benzină și motorină, atât cu amănuntul cât și cu ridicata, Consiliul Concurenței monitorizează piața comercializării produselor petroliere în privința identificării unor semne de acorduri de tip cartel sau abuzuri de poziție dominantă și urmează să intervină de îndată în cazul depistării unor practici anticoncurențiale care pot intra sub incidenţa prevederilor Legii concurenţei, în special, în situațiile în care prețurile angro la motorină vor depăși prețul maximal cu amănuntul stabilit de către regulator în baza cotațiilor internaționale. În cazul în care justificarea economică pentru apariția unor astfel de situații va lipsi, Consiliul ar putea interveni în limita atribuțiilor stabilite în Legea concurenţei.

„Companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancționate de legislația în domeniu”, se arată în mesajul Consiliului Concurenței.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău