A murit un mit – tancurile ruseşti T-90 pot fi distruse cu uşurinţă, mulţumită Sfântului Javeline

15 Mart. 2022, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mart. 2022, 10:19 // Actual //  bani.md

În timpul invaziei ruseşti a Ucrainei din 2022, tancurile T-90 nu doar că s-au împotmolit în noroi, dar s-au confruntat cu rachete antitanc moderne, cum ar fi sfântul Javelin FGM-148 de producţie americană şi tunurile NLAW de producţie anglo-suedeză.

Tanc de luptă din  a treia generaţie, conceput de Kartsev-Venediktov şi produs de Uralvagonzavod care a intrat în serviciul armatei ruse din anul 1993, era de fapt o variantă modernă a tancului sovietic T-72B şi prezenta multe caracteristici similare cu T-80U.

T-90 foloseşte un tun principal 2A46 cu ţeava de 125 mm, dispune de un motor performant şi un sistem de vedere pe timp de noapte bazat pe imagini termice. Măsurile de protecţie includ blindajul reactiv Kontakt-5 ERA, sistem de avertizare la iluminarea laser, camuflaj Nakidka, un sistem EMT-7 de generare a pulsurilor electromagnetice pentru distrugerea minelor magnetice şi un sistem Ştora de bruiere a rachetelor antitanc cu infraroşii.Blindajul său este un amestec de oţel-compozit-reactiv APFSDS. Armamentul său principal constă din tunul 2A46M de 125 mm cu 43 de cartuşe, iar armamentul său secundar este compus din mitraliera Kord de 12,7 mm şi mitraliera PKMT de 7,62 mm.Motorul său este un V-84MS de 12 cilindri de tip Diesel. Raza sa de operare este de 500 km şi poate atinge viteza maximă de 70 km/oră.

A fost utilizat până acum în Războiul din Daghestan, Războiul Civil Sirian, Războiul în Donbas şi în Războiul din Nagorno-Karabah, şi acum în invadarea Ucrainei.   Fiecare exemplar costă 4,25 milioane de dolari. Până azi au fost construite 8.500 de exemplare.India deţine 1000 de exemplare. Algeria, Armenia, Irak, Siria, Turkeminstan, Uganda şi Vietnam au câteva exemplare de fiecare. Egiptul urma să achiziţioneze anul acesta vreo 200 de exemplare.

Într-o filmare, T-90 a fost lovit de trei ori cu rachete anti-tanc de către rebelii sirieni ce luptau împotriva dictatorului Bashar al-Assad, susţinut de dictatorul rus Vladimir Putin.

T-90 a rezistat şi arăta ca şi cum nu a fost lovit, deşi au fost câteva tancuri T-90 avariate în Siria.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală