ANRE vine cu explicații: De ce încă nu scad prețurile la carburanți?

15 Mart. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mart. 2022, 11:47 // Actual //  bani.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revine cu informații de concretizare asupra modului de calculare și componentele care determină nivelul acestora.

La baza formării prețurilor maxime de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard stau 4 componente:

Valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar);

Acciza (AC);

Taxa pe valoare adăugată (TVA);

Marja comercială specifică (se modifică semestrial de ANRE).

Prețul unei tone de benzină sau motorină se stabilește de rafinărie – în funcție de evoluția zilnică a cotațiilor internaționale Platts, exact după cum este reflectat și în prețul calculat de către ANRE.

Prin urmare, prețul actual la carburanți este influențat exclusiv de media pentru ultimele 14 zile a cotațiilor Platts. La moment această medie este încă într-o ușoară creștere din motivul majorărilor accelerate ce s-au înregistrat de la începutul lunii martie și până la data de 8 martie inclusiv, prețuri care și astăzi încă influențează nivelul mediu al cotațiilor.

Totodată, ANRE asigură consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte și transparente, care odată cu depășirea ultimelor efecte ale valului actual de creștere, vor reflecta fidel tendințele de scădere înregistrate în ultimele zile. Toate cifrele și calculele efectuate de ANRE sunt publice și corectitudinea acestora poate fi verificată pe pagina oficială a instituției (www.anre.md). Agenția rămâne în continuare deschisă să ofere clarificările necesare tuturor persoanelor interesate.

Prețurile la carburanți în ultimele două săptămâni au crescut constant și înregistrează noi recorduri în fiecare zi. Pentru data de 15 martie costul benzinei cu cifra octanică 95 a fost de 27,59 de lei, iar pentru motorină – 26,63 de lei pentru un litru.

Experții au acuzat că trei companii petroliere ar monopoliza piața, în condițiile în care alte companii petroliere de pa piața Republicii Moldova nu au posibilitatea de importa direct de la rafinăriile din România.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO