Serviciul Vamal se modernizează. Intenționează să extindă declararea electronică pentru toate destinațiile vamale

15 Mart. 2022, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2022, 10:50 // Actual //  MD Bani

Serviciul Vamal își propune să aprobe până la începutul lunii mai 2022, procedura de declarare electronică a mărfurilor pentru regimurile vamale cu impact economic și destinațiile vamale zonă liberă, magazin „duty free”, reexport, reimport, distrugerea și abandon în folosul statului. În acest sens a fost aprobat un proiect de ordin. Datorită acestor modificări, procesul de vămuire va deveni mai transparent.

Conform noii proceduri, va continua va continua modernizarea procedurilor vamale. Acestea vor fi ajustate standardele europene de control vamal informațional. Mai exact, va fi majorat numărul de declarații vamale perfectate electronic, va crește randamentul de procesare a declarației vamale de către organele vamale, interacțiunea dintre funcționarul vamal și declarant se va efectua în regim online prin intermediul mesageriei, toate etapele procesului de vămuire vor fi modernizate, de asemenea, se va reduce utilizarea suportului de hârtie.

Astfel, tot procesul de vămuire va deveni mai transparent ca rezultat al posibilităților de vizualizare în regim real de timp a setului de acte însoțitoare de către orice subdiviziune responsabilă de supravegherea proceselor de vămuire a mărfurilor.

Concomitent va fi posibilă realizarea acțiunii prevăzute în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1472/2016, și anume implementarea declarării electronice pentru toate regimurile vamale.

Procedura declarării electronică a mărfurilor, implementată începând cu anul 2013 conform Hotărîrii Guvernului nr.904/2013 cu privire la procedurile de vămuire electronică a mărfurilor, este un beneficiu pentru agenții economici, care se manifestă prin economii de timp și resurse financiare. Acest fapt este confirmat de datele statistice obținute din Sistemul Informațional vamal și anume, 99%  din declarațiile vamale perfectate la export și 40% declarațiile vamale perfectate la import sunt în format electronic, se arată într-un comunicat al SV.

În acest context, reprezentanții mediului de afacere sunt invitați să intervină cu propuneri pe proiectul Ordinului menționat. Propunerile, urmează a fi transmise la adresa: vama@customs.gov.md, până la 30 martie 2022.

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău