Invazia în Ucraina – Ziua 24. Rușii mai pot ataca doar 10 zile, după aceea li se termină resursele

19 Mart. 2022, 11:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mart. 2022, 11:10 // Actual //  bani.md

În cea de-a 23-a zi a invaziei ruse a Ucrainei, zona de lângă aeroportul din Lvov din vestul țării a fost ținta atacurilor rusești. La Mariupol, unde au izbucnit lupte în centrul orașului, eforturile continuă pentru a încerca găsirea victimelor în dărâmăturile teatrului distrus miercuri.

Comandantul regimentului Kostroma al Forțelor Aeropurtate, generalul Serghei Sukharev, a fost ucis. Acest lucru a fost raportat de presa locală, potrivit căreia, pe lângă Sukharev, încă patru militari din regiunea Kostroma au fost uciși în timpul războiului din Ucraina – sergentul major Serghei Lebedev, sergentul Alexander Limonov, caporalul Yuri Degtyarev și căpitanul Alexei Nikitin. Trebuie menționat că în 2014, Serghei Sukharev a condus BTG (Battalion Tactical Group) regimentului 331, care a doborât coloane de militari ucraineni lângă Ilovaisk.

Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici a spus că armata rusă va putea ataca încă 10-14 zile. În acest moment, își pierd potențialul ofensiv și se mișcă prin inerție, la Radio Svoboda. Potrivit acestuia, din cei aproximativ 200.000 de ocupanți ruși care au invadat Ucraina, 15.000 au fost uciși, iar alți 18.000-20.000 au fost scoși din luptă.

„În prezent operează aproximativ 60 (grupuri tactice – n.red.), dar sunt legate prin bătălii în toată Ucraina, iar aproximativ 10 dintre ele sunt încă în rezervă. Sunt forțe jalnice pentru o asemenea amploare și intensitate a ostilităților”, a spus consilierul șefului . „Cred că poate mai au 10 zile, poate 14, ca să fie capabili de ostilități active. Apoi, tranziția inevitabilă la războiul pozițional, ei se apără, deoarece sunt acum lângă Kiev”, – a explicat Arestovich. Potrivit acestuia, vor începe bătălii tactice pentru satele mici și pentru consolidarea pozițiilor după aceea. În același timp, întăririle armatei ruse nu există!

„Chiar dacă acum caută să aducă trupe de rezerve, au probleme uriașe cu ele, Rusia și Siria nu au reușit să se adune. Și dacă le vor transfera aici, aceste rezerve nu vor putea schimba fundamental situația. Adică acum se confruntă cu un impas operațional, iar atunci pierderea poate deveni (reală) în două-trei săptămâni”, a spus consilierul șefului PO.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău