Republica Moldova nu s-a aliniat sancțiunilor occidentale împotriva Federației Ruse care a invadat Ucraina. Explicația, potrivit economistului Dumitru Vicol, este că Republica Moldova nu-și poate permite luxul să erodeze și mai mult puterea de cumpărare a populației care și așa e măcinată de scumpiri.
Pe 15 februarie BNM a publicat raportul asupra inflației cu o prognoză de 20% în trimestrul doi sau trei. Ipoteza era că prețurile la produsele alimentare și produsele petroliere vor descrește. Însă, în prezent, acesta se duc în sus, respectiv, inflația va ajunge la 30%. Ceea ce ar însemna că dacă Republica Moldova se alătură sancțiunilor occidentale ar însemna plata pentru gaz și mai mare sau să-l achităm exclusiv în ruble. Acest lucru ar putea duce inflația la 40 – 50%. Dacă fiecare dintre noi este gata să-și șteargă din economiile sale ca să treacă de partea cealaltă a cortinei atunci ne-am putea alinia sancțiunilor”, a explicat economistul Dumitru Vicol de la IPRE în cadrul dezbaterilor de la IPN „Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei: motive, mecanisme de acțiune, efecte, poziția Republicii Moldova”
Potrivit lui, Guvernul de la Chișinău joacă destul de inteligent pentru în condițiile în care capacitatea de rezistență a populației, după atâtea scumpiri, este mică. Și noi nu știm dacă alinierea la sancțiunile occidentale va contribui la terminarea războiului din Ucraina.
Occidentul a impus Rusiei o serie de sancțiuni după invadarea Ucrainei, dar la o lună de război, Kremlinul spune că va continua asaltul până când își va îndeplini obiectivele de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei.
Unele dintre sancțiuni au vizat în mod special oameni de afaceri miliardari despre care se crede că sunt apropiați de președintele Vladimir Putin.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!