Cel mai bogat om din Africa deschide o uriaşă fabrică de îngrăşăminte

25 Mart. 2022, 14:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
25 Mart. 2022, 14:42 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Aliko Dangote, cel mai bogat om al Africii, a deschis cea mai mare fabrică de îngrăşăminte de pe continent, în condiţiile în care războiul din Ucraina întrerupe livrările din Rusia, ameninţând să creeze o criză alimentară mondială, notează CNN.

„Ne alegem cu grijă clienţii UE care încearcă să cumpere de la noi“, a declarat acesta.

Fabrica de îngrășăminte cu uree și amoniac de 2,5 miliarde de dolari a fost comandată de președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, la Lagos, unde Dangote urmează să deschidă și o rafinărie de petrol de 650.000 de barili pe zi, la sfârșitul acestui an.

„Oamenii ne imploră să vindem”, a spus el.

Fabrica de îngrășăminte se află pe o suprafață de 500 de hectare,  la periferia orașului Lagos și are o capacitate de a produce 3 milioane de tone metrice de uree anual, ceea ce o face a doua cea mai mare fabrică din lume, a spus Dangote.

„Într-adevăr, în ultimii cinci ani, peste 35 de milioane de saci de îngrășăminte amestecate au fost produși în Nigeria. În consecință, factura noastră de import pentru îngrășăminte nu numai că a scăzut semnificativ, dar asistăm și la creșterea investițiilor în industria îngrășămintelor, cum ar fi cea fiind comandat astăzi de către Grupul Dangote”, a spus el în timpul unui discurs la inaugurarea uzinei.

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!