WSJ: Câtă „otravă” a zăcut mereu în pacea oferită de Putin

29 Mart. 2022, 23:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2022, 23:15 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei e în impas. Dar pericole serioase rămân. Printre acestea se numără pacea în condiții similare celor pe care Rusia le-a impus victimelor sale anterioare pentru a face Ucraina să sângereze ani de zile.

Este posibil ca Vladimir Putin să ofere termeni care, la prima vedere, par a fi concesii, dar sunt calculați să împiedice dezvoltarea Ucrainei și să amenințe securitatea chiar și dincolo de granițele acesteia, scrie Wall Street Journal. Ucrainenii nu vor fi de acord cu acest lucru, iar alții nu ar trebui să încerce să-i oblige să accepte o astfel de ofertă insidioasă.

Recentele războaie rusești pot spune în detaliu ce este în mintea lui Putin cu privire la Ucraina. În Georgia, unde a invadat în 2008, în Moldova, de unde trupele ruse nu au plecat niciodată, și în Azerbaidjan, unde Moscova a sprijinit separatiștii armeni de la începutul anilor 1990, luptele au încetat, dar incertitudinea continuă.

Forțele ruse – un amestec de păpușari locali și luptători de la Kremlin – continuă să sape de-a lungul liniilor semi-oficiale de încetare a focului. Cu sprijinul Rusiei, reprezentanții acestor formațiuni marionete controlează încă teritorii străine. Și termenii încetării focului sunt cei care le garantează existența. Moscova folosește așa-numitele „procese de pace” pentru a preveni stabilizarea țărilor vecine.

Putin insistă ca Ucraina să se împace cu pierderea a trei dintre regiunile pe care le-a preluat deja: Crimeea, Donețk și Lugansk. Poate părea o opțiune bună, dar chiar nu este. Dacă Rusia obține ceea ce își dorește, atunci alte regiuni vor fi umbrite de „separatismul” inventat, mișcări de independență false și forme similare de sabotaj cu care va veni Putin.

Referendumurile false și schimburile forțate de populație ar putea afecta mai mult decât doar două sau trei regiuni ale Ucrainei. Chiar dacă Putin dă dovadă de reținere la început, el va avea deja avanposturi convenabile pentru a face mai multe daune în viitor. La sfârșitul jocului pe care îl joacă, Ucraina nu va avea o soartă mai bună.

„Modelul conflictelor înghețate“

Occidentul a tolerat strategia rusă de a crea și susține „conflicte înghețate” în curtea vecinilor mai mici. Acest lucru l-a convins pe Putin în 2014 că ar putea ocupa Crimeea în siguranță și ar putea declanșa un război separatist în Donețk și Lugansk.

Reconcilierea cu un astfel de rezultat al războiului din Ucraina ar fi o mare greșeală.
Riscurile pentru securitatea Europei sunt evidente. Ucraina este mai mult decât orice victimă anterioară a agresiunii ruse și a intrigilor post-armistițiu. Se învecinează cu patru țări NATO: Polonia, Slovacia, Ungaria și România. De asemenea, ar putea crea un precedent pentru alte trei țări din alianță care au fost odată sub conducere sovietică directă: Lituania, Letonia și Estonia. Incertitudinea constantă și destabilizarea în Ucraina sunt inacceptabile.

Ororile pe care Rusia le-a provocat ucrainenilor pașnici dau urgență păcii. Ucraina poate, în limite rezonabile, să ia în considerare concesii privind timpul și condițiile aderării la NATO sau la UE. Dar concesiile care vor da Rusiei o pârghie permanentă de influență asupra ei nu vor aduce nicio pace. Vor permite doar pregătirea unui nou război.

Acestea sunt condițiile pe care Putin ar dori să le primească. Președintele Volodimir Zelenski, care insistă că Ucraina nu va fi de acord cu ultimatumuri, vede pericolul acceptării termenilor lui Putin. Dacă lumea vrea să vadă o Europă pașnică și sigură, nu ar trebui să impună Kievului o soluție care să ignore lecțiile altor țări în care Rusia a primit tot ce a cerut.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău