(VIDEO) 10 LEI// Nicoleta Caun despre dragostea pentru aviație. Cum e să fii însoțitoare de bord în Republica Moldova

29 Mart. 2022, 18:30
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2022, 18:30 // Interviu //  MD Bani

Nicoleta Caun este absolventa facultății de psihologie, dar în urmă cu 3 ani a ales un alt parcurs profesional, mai exact, a devenit însoțitoare de bord, la îndemnul fratelui său. De asemenea, Nicoleta este profesoară de modeling și dansuri, iar recent a lansat și propria afacere CN Hostess Agency. La toate acestea se mai adaugă și activitatea de blogger. În cadrul emisiunii 10 LEI am discutat cu Nicoleta despre cum arată viața de stewardesă în Republica Moldova, posibilități de angajare și sfaturi pentru cei ce își doresc o carieră în acest domeniu.

Niciodată nu a visat să devină însoțitoare de bord, dar fratele ei a reușit să o convingă.

„Niciodată nici nu m-aș fi gândit să devin însoțitoare de bord. Așa s-a întâmplat că fratele meu a lucrat în acest domeniu. Într-o bună zi, în anul 2017, dimineața, el vine la mine și zice: Uite eu te-am înscris și mergem împreună la o companie. Atunci a fost prima mea încercare când am mers la un interviu la una din companiile internaționale, am trecut interviul împreună cu el (fratele), doar că cursurile trebuia să aibă loc peste hotare timp de vreo jumate de an, dar eu eram anul trei la facultate și am zis „NU”, licența este mai importantă.”

După ce a absolvit universitatea, în 2019, Nicoleta a revenit la această idee. Așadar, a aplicat la o companie aeriană, a trecut etapa interviului de angajare și activează până în prezent în acest domeniu.

În cadrul interviului, Nicoleta Caun a menționat două căi prin care poți deveni însoțitoare de bord: prin intermediul cursurilor pentru a deveni însoțitoare de bord sau direct prin compania aeriană.

„În Republica Moldova eu cunosc două căi pentru a deveni însoțitor de bord. Trimiți CV direct la companie, să fii invitat la interviu și dacă treci de etapa interviului și prin companie faci cursurile de însoțitor de bord. Astfel, compania îți achită o bună parte din sumă. Așa am făcut eu și așa recomand tuturor. Este și a doua cale, când faci separat cursuri de însoțitor de bord, obții licența și cu această licență te poți angaja. Eu nu recomand această cale pentru că sunt situații în care oamenii investesc, dar asta este destul de scump pentru Moldova, obțin licența, dar nu se pot angaja. Poate pentru că nu face față parametrilor sau poate că nu cunoaște anumite limbi. Este mai riscant eu aș spune.”

De asemenea, Nicoleta a relatat și experiența sa de a trece prin două interviuri de angajare pentru a deveni însoțitoare de bord. Astfel, ea spune că în dependență de companie, probele la care ești supus diferă. În general nu este atât de dificil, vorbești despre tine, mai ai parte și de întrebări capcană sau ești rugat să lucrezi în echipă.

Printre cei mai importanți parametri care sunt necesari pentru a deveni însoțitor de bord se numără: aspectul fizic plăcut, cunoaștere limbii engleze, amabilitate și o dicție bună. În ceea ce-i privește pe băieți, trebuie să aibă înălțimea necesară și să fie fit, adică „slăbuț”. De asemenea, se adaugă capacitatea de a face față situațiilor stresante.

Rolul unui însoțitor de bord

Însoțitorii de bord au un rol foarte important în timpul zborului, ei sunt responsabili de siguranța pasagerilor. Periodic, însoțitorii de bord sunt instruiți pentru a fi pregătiți în situațiile excepționale. Rolul secundar al lor este confortul pasagerilor. Din păcate, foarte multe persoane nu sunt conștiente de acest aspect, motiv pentru care își manifestă nemulțumirea.

„Noi, însoțitorii de bord, în general, suntem în avion pentru siguranța pasagerilor. Noi suntem pregătiți și participăm în fiecare an la cursuri și totalizări pentru a fi pregătiți să facem față în orice situație de urgență. Doar după, noi suntem pentru confortul pasagerilor.”

Cum e să fii însoțitoare de bord în Republica Moldova

În cadrul emisiunii 10 LEI, Nicoleta Caun a vorbit despre cum e să fii însoțitor de bord în Republica Moldova. Mulți consideră că însoțitorii de zbor descoperă locuri noi, sunt cazați în hoteluri de cinci stele, atunci când zbori pe loc lucruri stau puțin altfel. De asemenea, în ceea ce privește salariul, da, este motivant pentru țara noastră, dar este mai mic, comparativ cu alte țări.

„În mod normal, noi zburăm de acasă. Zburăm tur și retur, ceea ce înseamnă că noi zburăm, stăm în țara în care am ajuns aproximativ o oră, facem debarcarea pasagerilor, îmbarcarea altor pasageri  și deja zburăm înapoi acasă. Astfel, eu mereu sunt pe loc.”

De asemenea, fiecare însoțitor de zbor trebuie să respecte și un set de reguli în ceea ce privește vestimentația, coafura.

„Înainte de fiecare zbor este un ritual de pregătire în ceea ce privește machiajul, coafura. Ea este întocmită conform manualului pe care îl avem și nu putem deviat.”

Nicoleta este îndrăgostită de aviație, motiv pentru care își vede viitorul în acest domeniu.

Pentru mai multe detalii urmărește interviul complet. 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO