(VIDEO) 10 LEI// Nicoleta Caun despre dragostea pentru aviație. Cum e să fii însoțitoare de bord în Republica Moldova

29 Mart. 2022, 18:30
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2022, 18:30 // Interviu //  MD Bani

Nicoleta Caun este absolventa facultății de psihologie, dar în urmă cu 3 ani a ales un alt parcurs profesional, mai exact, a devenit însoțitoare de bord, la îndemnul fratelui său. De asemenea, Nicoleta este profesoară de modeling și dansuri, iar recent a lansat și propria afacere CN Hostess Agency. La toate acestea se mai adaugă și activitatea de blogger. În cadrul emisiunii 10 LEI am discutat cu Nicoleta despre cum arată viața de stewardesă în Republica Moldova, posibilități de angajare și sfaturi pentru cei ce își doresc o carieră în acest domeniu.

Niciodată nu a visat să devină însoțitoare de bord, dar fratele ei a reușit să o convingă.

„Niciodată nici nu m-aș fi gândit să devin însoțitoare de bord. Așa s-a întâmplat că fratele meu a lucrat în acest domeniu. Într-o bună zi, în anul 2017, dimineața, el vine la mine și zice: Uite eu te-am înscris și mergem împreună la o companie. Atunci a fost prima mea încercare când am mers la un interviu la una din companiile internaționale, am trecut interviul împreună cu el (fratele), doar că cursurile trebuia să aibă loc peste hotare timp de vreo jumate de an, dar eu eram anul trei la facultate și am zis „NU”, licența este mai importantă.”

După ce a absolvit universitatea, în 2019, Nicoleta a revenit la această idee. Așadar, a aplicat la o companie aeriană, a trecut etapa interviului de angajare și activează până în prezent în acest domeniu.

În cadrul interviului, Nicoleta Caun a menționat două căi prin care poți deveni însoțitoare de bord: prin intermediul cursurilor pentru a deveni însoțitoare de bord sau direct prin compania aeriană.

„În Republica Moldova eu cunosc două căi pentru a deveni însoțitor de bord. Trimiți CV direct la companie, să fii invitat la interviu și dacă treci de etapa interviului și prin companie faci cursurile de însoțitor de bord. Astfel, compania îți achită o bună parte din sumă. Așa am făcut eu și așa recomand tuturor. Este și a doua cale, când faci separat cursuri de însoțitor de bord, obții licența și cu această licență te poți angaja. Eu nu recomand această cale pentru că sunt situații în care oamenii investesc, dar asta este destul de scump pentru Moldova, obțin licența, dar nu se pot angaja. Poate pentru că nu face față parametrilor sau poate că nu cunoaște anumite limbi. Este mai riscant eu aș spune.”

De asemenea, Nicoleta a relatat și experiența sa de a trece prin două interviuri de angajare pentru a deveni însoțitoare de bord. Astfel, ea spune că în dependență de companie, probele la care ești supus diferă. În general nu este atât de dificil, vorbești despre tine, mai ai parte și de întrebări capcană sau ești rugat să lucrezi în echipă.

Printre cei mai importanți parametri care sunt necesari pentru a deveni însoțitor de bord se numără: aspectul fizic plăcut, cunoaștere limbii engleze, amabilitate și o dicție bună. În ceea ce-i privește pe băieți, trebuie să aibă înălțimea necesară și să fie fit, adică „slăbuț”. De asemenea, se adaugă capacitatea de a face față situațiilor stresante.

Rolul unui însoțitor de bord

Însoțitorii de bord au un rol foarte important în timpul zborului, ei sunt responsabili de siguranța pasagerilor. Periodic, însoțitorii de bord sunt instruiți pentru a fi pregătiți în situațiile excepționale. Rolul secundar al lor este confortul pasagerilor. Din păcate, foarte multe persoane nu sunt conștiente de acest aspect, motiv pentru care își manifestă nemulțumirea.

„Noi, însoțitorii de bord, în general, suntem în avion pentru siguranța pasagerilor. Noi suntem pregătiți și participăm în fiecare an la cursuri și totalizări pentru a fi pregătiți să facem față în orice situație de urgență. Doar după, noi suntem pentru confortul pasagerilor.”

Cum e să fii însoțitoare de bord în Republica Moldova

În cadrul emisiunii 10 LEI, Nicoleta Caun a vorbit despre cum e să fii însoțitor de bord în Republica Moldova. Mulți consideră că însoțitorii de zbor descoperă locuri noi, sunt cazați în hoteluri de cinci stele, atunci când zbori pe loc lucruri stau puțin altfel. De asemenea, în ceea ce privește salariul, da, este motivant pentru țara noastră, dar este mai mic, comparativ cu alte țări.

„În mod normal, noi zburăm de acasă. Zburăm tur și retur, ceea ce înseamnă că noi zburăm, stăm în țara în care am ajuns aproximativ o oră, facem debarcarea pasagerilor, îmbarcarea altor pasageri  și deja zburăm înapoi acasă. Astfel, eu mereu sunt pe loc.”

De asemenea, fiecare însoțitor de zbor trebuie să respecte și un set de reguli în ceea ce privește vestimentația, coafura.

„Înainte de fiecare zbor este un ritual de pregătire în ceea ce privește machiajul, coafura. Ea este întocmită conform manualului pe care îl avem și nu putem deviat.”

Nicoleta este îndrăgostită de aviație, motiv pentru care își vede viitorul în acest domeniu.

Pentru mai multe detalii urmărește interviul complet. 

Realitatea Live

01 Nov. 2024, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Nov. 2024, 16:54 // Actual //  Ursu Victor

După ce șeful aeroportului Iași a anunțat că zborul Iași – Dubai este considerat nerentabil conform studiilor de piață, compania Wizz Air a deschis recent o nouă cursă Chișinău – Abu Dhabi, inaugurată pe 27 octombrie. Această nouă rută oferă trei frecvențe săptămânale, în zilele de miercuri, vineri și duminică, cu prețuri începând de la 69,99 euro.

Strategia Wizz Air de a extinde zborurile de la Chișinău este evidentă, având în vedere că compania a lansat nu mai puțin de 16 zboruri externe în sezonul de iarnă, în timp ce aeroportul din Iași beneficiază doar de un singur nou zbor (spre Malmö, Suedia), care înlocuiește o cursă recent desființată către Copenhaga, scrie topiasi.ro.

O analiză comparativă a numărului de curse externe scoate în evidență disparitățile dintre cele două aeroporturi. Aeroportul Chișinău operează în prezent 44 de zboruri externe, gestionate de 26 de companii, în contrast cu cele 24 de zboruri de la Iași, operate de doar 5 companii.

De asemenea, la Iași, Wizz Air controlează aproximativ 80% din trafic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul zborurilor de la acest aeroport. Dacă noul zbor Chișinău – Abu Dhabi se dovedește a fi profitabil, există riscul ca Wizz Air să renunțe la rutele de la Iași în favoarea celor din Chișinău, amplificând astfel discrepanțele dintre cele două aeroporturi.

Această situație sugerează o concurență acerbă între cele două aeroporturi, fiecare încercând să atragă mai multe zboruri și pasageri. În timp ce Chișinău se prezintă ca un hub în expansiune, Iași se confruntă cu provocări semnificative în a-și menține relevanța pe piața zborurilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău