Noul model Electronic al Certificatului de Origine, emis de CCI, aprobat de Guvern

04 Apr. 2022, 11:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Apr. 2022, 11:06 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Astăzi 4 aprilie 2022, Guvernul a aprobat modelul electronic al Certificatului de origine nepreferenţial, perfectat de CCI a RM pe platforma client.chamber.md.

Hotărârea Guvernului prin care se aprobă modificările la Regulamentul cu privire la regulile de origine a mărfurilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1599/2002 a fost elaborată de CCI cu suportul Ministerului Economiei și are drept scop digitalizarea și simplificarea serviciilor legate de exportul mărfurilor moldovenești.

Acest serviciu online al CCI a RM vine să faciliteze procedurile de comerț internațional pentru exportatori, care vor beneficia de o metodă mai simplă și mai rapidă de confirmare a originii produselor exportate.

Totodată, Hotărârea Guvernului va asigura cadrul normativ național necesar pentru acceptarea documentului electronic de către autoritățile vamale, iar renunțarea la certificate pe o blancheta specială pe suport de hârtie în favoarea unui document digital va facilita și securiza procedurile de comerț internațional.

Soluția actuală implementată de CCI prevede verificarea valabilității certificatul electronic prin  prin QR cod și pe pagina web a CCI a RM www.chamber.md.

Acest serviciu a fost dezvoltat în parteneriat cu Programul USAID Reforme Structurale în Moldova și permite depunerea cererilor și recepționarea certificatului electronic la distanță.

Prin procedura nouă Republica Moldova se aliniază celor mai performante practici în domeniu certificării originii, promovate la nivel internațional de Camera Internațională de Comerț.

Pentru a stimula și încuraja antreprenorii să depună cereri online, CCI a RM a aprobat tarife preferențiale pentru exportatori care utilizează platforma www.client.chamber.md”.

CCI a RM este unica autoritate împuternicită conform legii să perfecteze certificate de origine nepreferențiale, care confirmă originea produselor exportate în țările cu care RM nu are acorduri de comerț liber. Acest certificat este solicitat de partenerii comerciali și autoritățile vamale ale țărilor de import în vederea verificării provenienței bunurilor. Anual, CCI eliberează peste 12 mii de astfel de certificate. 

Acest serviciu a fost dezvoltat în parteneriat cu Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, și face parte din noua platformă de servicii digitale a CCI www.client.chamber.md.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală