Mare atenție! Cum poți fi păcălit de instituțiile de creditare. Reguli noi în publicitatea împrumuturilor

04 Apr. 2022, 10:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
04 Apr. 2022, 10:32 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Instituțiile de creditare vor fi obligate să afișeze dobânda anuală efectivă (DAE), adică dobânda propriu-zisă a creditului, plus toate comisioanele aferente, cu caractere de trei ori mai mari decât altă informație menționată în publicitate, pentru ca cetățenii să fie informați corect.

În vederea sporirii nivelului de protecție pentru consumatorii care contractează împrumuturi și creșterea încrederii în sectorul financiar, Executivul a aprobat astăzi avizul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Proiectul de lege impune și standarde minime de creditare responsabilă, prin interzicerea aplicării dobânzilor flotante în cazul creditelor mai mici de trei salarii medii pe economie.

Totodată, urmează a fi modificat și unele prevederi ale Codului civil, astfel încât instituțiile de creditare să fie obligate să notifice în format electronic debitorul (consumatorul) în cazul reducerii ratei dobânzii aplicate de bancă pentru creditele noi, astfel ca beneficiarul să-și poată renegocia contractul de credit, în funcție de fluctuațiile ratei medii a dobânzii pe sectorul bancar.

Ultimele date al Băncii Naționale a Moldovei relevă că în luna februarie 2022, creditele noi acordate au constituit 4 miliarde de lei , în creștere cu 50,5 la sută față de luna februarie 2021. Volumul creditelor în moneda națională acordate persoanelor fizice, în luna februarie 2022, s-a majorat comparativ cu luna precedentă cu 20,1 la sută și a constituit 1 miliard de lei.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 9,21 la sută, la cele în valută – 4,13 la sută, iar la cele atașate la cursul valutei – 3,95 la sută. La creditele în moneda națională s-a majorat cu 0,12 puncte procentuale (p.p.). Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 8,74 la sută, persoanelor fizice care practică activitate  – cu o rată de 10,94 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 9,78 la sută. la creditele în valută s-a micșorat cu 0,08 p.p. Persoanelor juridice le-au fost acordate credite cu o rată medie de 4,13 la sută, persoanelor fizice care practică activitate cu o rată de 4,38 la sută, iar persoanelor fizice – cu o rată de 6,98 la sută.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău