Războiul gazului unește Europa! Moldova e în corzi. Topul statelor dependente de metanul rușilor

05 Apr. 2022, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2022, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Consiliul pentru Analiză Economică (CAE) din Franța, un think tank care face analize independente pentru Guvrnul Francez, a realizat o cercetare legată de impactul economic asupra statelor europene al instituirii unui embargou asupra livrărilor de gaze rusești în UE. Efectele nu ar fi catastrofale.

Impactul unui embargou asupra livrărilor de gaze rusești asupra Franței ar fi relativ modest, cu o scădere a venitului național brut estimată între 0,15 și 0,3%

Pentru Germania, impactul negativ asupra venitului național brut este însă real (de la aproximativ 0,3% și până la 3% în scenariile cele mai pesimiste) dar este, în general, moderat, și poate fi absorbit.

Același lucru este valabil și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, deși există o diferențe mari de impact al șocului între țările membre. eterogenitate semnificativă în Pentru unele țări UE, consecințele pot fi destul de severe: Lituania, Bulgaria, Slovacia, Finlanda sau Republica Cehă pot înregistra scăderi ale venitului național intre 1 si 5%.

Aceste estimări iau în considerare efectele în cascadă de-a lungul lanțurilor valorice de producție într-un model care ia în calcul 30 de sectoare și 40 de țări. În ciuda impreciziei acestui tip de exercițiu de simulare, ordinele de mărime par foarte robuste: putem exclude, aproape sigur, un scenariu de scădere a PIB cu peste 1% pentru Franța, de exemplu.

Impactul relativ scăzut al unui embargo (cu excepția țărilor menționate mai sus) poate fi explicat prin faptul că, chiar și pe termen scurt, companiile și economia în ansamblu pot înlocui (chiar dacă parțial) sursele de energie cu altele și bunuri intermediare sau finale produse acum cu altele. Analiza experiențelor istorice ale unor șocuri foarte puternice (Fukushima în Japonia sau pandemia COVID în China) cu potențiale efecte de-a lungul lanțurilor valorice de producție arată, de asemenea, că firmele sunt capabile să minimizeze impactul șocului. Această înlocuire, chiar și parțială, ajută la atenuarea semnificativă a impactului șocului.

Aceste estimări nu iau în considerare în mod explicit efectele de amplificare a ciclului economic („efecte neo‐keynesiene”) care pot contracta în continuare cererea agregată și pot duce la dificultăți financiare pentru unele firme. Dar trebuie remarcat faptul că acestea pot fi compensate pe baza unor ipoteze conservatoare referitoare la, spre exemplu, elasticitatea substituției.  Un scenariu pesimist cu fricțiuni “neo-keynesiene” ar dubla impactul negativ în absența oricărui răspuns de politică economică. În practică însă, răspunsurile politice (cum ar fi politicile de plată a șomajului parțial, sau de salvare a mai multor industriile expuse) pot atenua o parte semnificativă a acestui impact. Acest lucru indică însă  importanţa mixului de politici (monetare şi fiscale) care trebuie să însoţească un embargo.

O alternativă la un embargo total este introducerea unei taxe vamale de 40% pentru toate importurile de combustibili fosili din Rusia, ceea ce va conduce o reducere bruscă a importurilor de energie din Rusia. Rezultatele noastre preliminare sugerează că un astfel de tarif reduce cu aproximativ 80% cantitățile importate (comparativ cu 100% în cazul unui embargo). Mai presus de toate, pierderile economice, mai ales pentru ţările cele mai dependente de aprovizionarea Rusiei (Lituania, Bulgaria…) sunt mult reduse în comparaţie cu cele generate de un embargo: de trei sau patru ori mai mici. pierderile sunt împărţite la aproximativ 3 sau 4. Diferențele între cele două tipuri de abordări ar fi foarte mici pentru țări ca Franța, pe de altă parte. Rațiunea pentru care pierderile, în cazul impunerii taxei vamale și nu a unui embargo, vor fi diminuate, este că restul de 20% din importurile care ar mai rămâne  merg către ţările şi companiile care sunt cel mai dependente de această sursă de aprovizionare.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc.

În data de 26 martie, Republica Moldova a aderat la Platforma de achiziţii comune a UE. Platforma urmează să faciliteze contactele cu furnizorii internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare a europenilor. Comisia Europeană a început deja negocierile cu principalele ţări producătoare (Norvegia, Qatar, Algeria) şi a anunţat vineri un acord cu Statele Unite pentru ca acestea să îşi mărească livrările de gaze naturale lichefiate către UE.

În prezent, prețul mediu de achiziție este 620 de dolari pentru Republica Moldova. Potrivit prognozelor, prețul mediu de achiziție pentru acest an va fi peste 700-730 de dolari.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 09:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 09:36 // Actual //  Lupu Eduard

Grupul Premier Energy, care este prezent și în Republica Moldova, deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc, care a cumpărat recent compania de furnizare CEZ, anunță că investitorii de la Bursa de Valori București (BVB) vor putea subscrie acțiuni în oferta de listare din 8 mai până pe 15 mai, potrivit unui anunț publicat la BVB. Aceasta este prima listare majoră la Bursa de la București din acest an.

Preţul de subscriere este cuprins între 19 şi 21,5 lei pentru investitorii instituţionali, iar pentru investitorii de retail prețul este de maxim de 21,5 lei, potrivit prospectului. Detaliile ofertei, mai jos.

Compania și-a anunțat intenția de a se lista la bursă din 18 aprilie. Premier Energy anunța atunci că vrea să lanseze o ofertă publică inițială (IPO) de acțiuni ordinare, adresată investitorilor de retail și instituționali din România și o ofertă adresată investitorilor instituționali internaționali eligibili.

Compania intenţionează să obțină aproximativ 100 de milioane de euro rezultate dintr-o majorare de capital cu excluderea drepturilor de preferință, iar principalul său acționar, EMMA Alpha Holding Ltd. intenționează să vândă acțiuni existente în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro.

În plus, Oferta va beneficia, de asemenea, de o opțiune uzuală de supra- alocare oferită de EMMA Capital de până la 15% din Tranzacția de Bază.

Societatea afirmă că va utiliza veniturile din listare pentru a finanța creșterea viitoare, în special în segmentul producției de energie regenerabilă.

După finalizarea IPO, EMMA Capital va continua să dețină majoritatea acțiunilor în Premier Energy.

Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil.

Jose Garza, CEO Premier Energy Group, a comentat: “În ultimele săptămâni, perspectiva investiţională atractivă a Premier Energy pare să fi fost bine primită de potențialii investitori și așteptăm cu nerăbdare întâlnirile cu aceştia în zilele următoare. Atât pentru investitorii români cât şi pentru cei internaționali, Premier Energy oferă acces la o oportunitate de investiție în domeniul tranziției energetice pe piețe cu potențial de creștere considerabil, precum și la o companie puternică din punct de vedere financiar, cu planuri ambițioase privind sectorul energiei regenerabile, cu o politică generoasă de dividende și o abordare robustă a principiilor ESG.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău