Statele Unite vor să furnizeze Ucrainei „armele de care are nevoie” pentru a se apăra împotriva Rusiei

10 Apr. 2022, 22:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2022, 22:27 // Actual //  bani.md

Statele Unite sunt hotărâte să furnizeze Ucrainei „armele de care are nevoie” pentru a se apăra împotriva Rusiei, a declarat duminică consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan, în timp ce Ucraina încearcă să obţină mai mult ajutor militar din partea Occidentului.

Sullivan a declarat că administraţia Biden va trimite mai multe arme Ucrainei pentru a împiedica Rusia să acapareze mai mult teritoriu şi să atace civili, atacuri pe care Washingtonul le-a catalogat drept crime de război, potrivit agenţiei de presă Reuters.

„Vom da Ucrainei armele de care are nevoie pentru a-i înfrânge pe ruşi şi a-i împiedica să cucerească mai multe oraşe şi localităţi în care comit aceste crime”, a declarat Sullivan la emisiunea „This Week” de la ABC News.

Moscova a respins acuzaţiile de crime de război din partea Ucrainei şi a ţărilor occidentale.

Statele Unite au trimis asistenţă militară în valoare de 1,7 miliarde de dolari Ucrainei de când Rusia a lansat invazia sa la 24 februarie, a declarat Casa Albă săptămâna trecută.

Transporturile de arme au inclus rachete defensive antiaeriene Stinger şi antitanc Javelin, precum şi muniţii şi veste antiglonţ. Dar liderii americani şi europeni sunt presaţi de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să furnizeze arme şi echipamente mai grele pentru a angaja Rusia în regiunea de est a ţării, unde se aşteaptă ca Rusia să-şi intensifice eforturile militare.

Un sondaj CBS News publicat duminică a arătat un sprijin larg în rândul americanilor pentru trimiterea mai multor arme în Ucraina.

Potrivit sondajului, care a fost realizat săptămâna trecută, în timp ce au apărut ştiri despre atacurile ruseşti asupra civililor, 72% dintre cei intervievaţi sunt în favoarea trimiterii mai multor arme, în timp ce 78% susţin sancţiunile economice împotriva Rusiei.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală