Vrei să începi să investești, dar nu știi de ce trebuie să ții cont? Iată aici câteva sfaturi importante. În primul rând, toate investițiile sunt însoțite de un anumit grad de risc, iar regula de aur în domeniu este diversificarea portofoliului de investiții.
Majoritatea investitorilor începători pornesc la drum cu o sumă mică de bani și își propun să testeze investițiile la bursă cumpărând de toți banii acțiunile companiei preferate, sperând astfel să dea lovitura la bursă. De cele mai multe ori, această abordare se dovedește a fi greșită din cauza expunerii în proporție de 100% pe un singur instrument, respectiv, pe acțiunile unei singure companii.
Așadar, este necesar să cunoști regula de aur – diversificarea portofoliului de investiții. Nu investi toți banii în acțiunile unei singure companii, dar în mai multe.
Riscurile legate direct de investiția realizată (riscul de piață, valutar, dividende etc.) pot fi atenuate prin diversificarea portofoliilor investiționale într-un mod inteligent, prin plasamente de capital în acțiuni și obligațiuni. Este important ca investitorii să creeze portofolii diversificate care contribuie la maximizarea randamentelor. Ca o regulă simplă, în teorie, un portofoliu având 12-18 valori mobiliare poate diversifica aproximativ 90% din riscurile asociate investiției.
Orice ar face investitorii, riscul sistemic există mereu și investitorii trebuie să-l accepte. Un astfel de risc poate fi o criză financiară sau o hiperinflație.