(VIDEO) Gavrilița cere consiliilor de administrare a instituțiilor cu autonomie financiară să nu majoreze salariile

13 Apr. 2022, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Apr. 2022, 15:53 // Actual //  MD Bani

Salariile funcționarilor publici care activează în instituții cu autonomie financiară au devenit subiect de discuție în debutul ședinței Cabinetului de miniștri din 13 aprilie 2022. Prim-ministra Natalia Gavrilita susține că există atât o majorare nejustificată a salariilor, cât și lipsă de transparență. Astfel, șefa Cabinetului de miniștri le cere organelor în cauză să pună pe stop procesul de majorare a salariilor, scrie Realitatea.md.

Am luat anumite decizii pentru crește salariului minim, atât în sectorul public, cât și în sectorul privat. Salariul minim în sectorul privat a crescut la 3500 de lei. Există anumite reglementări care leagă salariile în anumite instituții publice cu autonomie financiare de acest salariu minim. Eu cred că trebuie să revedem felul în care se calculează. Este o hotărâre de guvern din 2002 și aceste grile care există cresc în acest an, care este un an dificil, cu crize multiple. În opinia mea acea hotărâre duce la crestarea nejustificată a salariului în anumite autorități publice”, a declarat Natalia Gavrilita.

Astfel, prim-ministra a cerut Ministerului Muncii, în comun cu Ministerul Finanțelor, să revadă hotărârea de Guvern din aprobată în cu 20 de ani în urmă.

„Rog consilie de administrare, de guvernare a acestor unități cu autonomie financiară să se abțină de la creșterea salariilor și să discutăm în baza unei noi hotărâri de guvern. Știu că deseori se aplică cea mai înaltă marjă. Ajungem la salarii care nu sunt transperante. Trebuie să trecem de aceste crize cu solidaritate și să avem o remunerare echitabilă atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat, a adăugat Gavrilița. 

Ministrul Muncii Marcel Spatari a precizat că în timpul apropiat va fi prezentat un proiect de lege prin care se va anula diferența salarială din sectorul public și cel real.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău