Moldova, ca pe Titanic. S-a lovit de ghețarul crizei și se duce la fund fără banii finanțatorilor străini

13 Apr. 2022, 15:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2022, 15:47 // Actual //  Lupu Eduard

În ultimii trei ani de criză, Guvernul s-a împrumutat s-a creditat de la băncile locale și externe de 5 ori mai mult decât media ultimelor 20 de ani. Totuși raportat la PIB, povara datoriei Guvernului din Moldova este una din cele mai mici din Europa, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În prezent datoria Guvernului Moldovei se apropie de 80 miliarde lei, dintre care 2/3 sunt împrumuturi externe.

Criza pandemică, energetică, alimentară și cea provocată de războiul din Ucraina lovește al 3-lea an consecutiv foarte dur în economia Moldovei și în bugetul public.

Fără suport extern, Moldova nu are cum să asigure finanțarea tuturor activităților prevăzute în buget. Criza provocată de războiul din Ucraina va obliga guvernul să ofere noi măsuri de sprijin populației și agenților economic, care necesită resurse suplimentare, față de ce a fost votat”, explică Ioniță.

Astăzi, 13 aprilie, FMI a declarat într-un comunicat de presă că a ajuns la un acord cu țara noastră, în baza căruia, la solicitarea autorităților de la Chișinău, va fi recomandată majorarea finanțării pentru Republica Moldova.

Suportul financiar acordat Republicii Moldova în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), va fi majorat cu circa 267 milioane de dolari SUA.

Finanțarea suplimentară va merge pentru acoperirea cheltuielilor bugetare sporite, pentru programe de susținere a antreprenorilor, pentru investiții în proiectele de eficiență energetică,  dar și pentru a face față majorării prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare pe piețele internaționale. De asemenea, extinderea finanțării de către FMI va contribui la atenuarea riscurilor pe termen scurt și va pune la dispoziție resursele necesare pentru acoperirea cheltuielilor urgente de ordin umanitar și socio-economic, totodată servind drept catalizator pentru finanțarea din partea altor donatori.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

08 Dec. 2022, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Dec. 2022, 16:18 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O transmisiune include PATRU componente principale și peste 20 de platforme de difuzare concomitent.

  1. Difuzarea evenimentului pe rlive.md și în mod automat pe realitatea.md, bani.md, rupor.md (ru), moldovalive.md (eng); Transmisiunile sunt păstrate în arhiva rlive.md și pot fi accesate sau descărcate oricând, fără limitări de acces tehnic sau de abonament.
  2. Transmisiunile sunt difuzate în direct pe pagina de Facebook sau Youtube ale beneficiarului și pe rețelele sociale ale platformelor grupului Realitatea – realitatea.md, rlive.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md.
  3. Difuzarea evenimentului pe RLIVE TV (2 difuzări minim); RLIVE TV este distribuit de toate rețelele de cablu și IPTV, ceea ce asigură o acoperire de peste 80% din țară. De asemenea, RLIVE TV este distribuit online pe site-urile de știri diez.md, deschide.md, ziarulnational.md, nordnews.md, zugo.md, paranteze.md, moldova.org, newsmaker.md, economica.net (România) și realitatea.md, rlive.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md.
  4. Publicarea de comunicate sau știri din evenimente; Fiecare transmisiune live va fi susținută de publicarea comunicatului sau a unei știri din eveniment pe realitatea.md sau la solicitare, suplimentar, pe – bani.md (română), rupor.md (rusă), moldovalive.md (engleză). Știrile sau comunicatele, în mod automat sunt difuzate și pe rețelele sociale ale realitatea.md.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Suplimentar, la solicitare, se poate realiza Ora de LIVE cu Traian; Reportaj de la eveniment cu plasare pe realitatea.md, bani.md, rupor.md (ru), moldovalive.md (eng) și RLIVE TV; Feedback de la participanți (înregistrare video + editare video); sau orice Servicii de comunicare – comunicate, SMM, Infografii, Videografii, Animație 2D, etc.

Pentru mai multe detalii, contactați-ne pe publicitate@realitatea.md

P.

 

 

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău