Moldova, ca pe Titanic. S-a lovit de ghețarul crizei și se duce la fund fără banii finanțatorilor străini

13 Apr. 2022, 15:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2022, 15:47 // Actual //  Lupu Eduard

În ultimii trei ani de criză, Guvernul s-a împrumutat s-a creditat de la băncile locale și externe de 5 ori mai mult decât media ultimelor 20 de ani. Totuși raportat la PIB, povara datoriei Guvernului din Moldova este una din cele mai mici din Europa, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În prezent datoria Guvernului Moldovei se apropie de 80 miliarde lei, dintre care 2/3 sunt împrumuturi externe.

Criza pandemică, energetică, alimentară și cea provocată de războiul din Ucraina lovește al 3-lea an consecutiv foarte dur în economia Moldovei și în bugetul public.

Fără suport extern, Moldova nu are cum să asigure finanțarea tuturor activităților prevăzute în buget. Criza provocată de războiul din Ucraina va obliga guvernul să ofere noi măsuri de sprijin populației și agenților economic, care necesită resurse suplimentare, față de ce a fost votat”, explică Ioniță.

Astăzi, 13 aprilie, FMI a declarat într-un comunicat de presă că a ajuns la un acord cu țara noastră, în baza căruia, la solicitarea autorităților de la Chișinău, va fi recomandată majorarea finanțării pentru Republica Moldova.

Suportul financiar acordat Republicii Moldova în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), va fi majorat cu circa 267 milioane de dolari SUA.

Finanțarea suplimentară va merge pentru acoperirea cheltuielilor bugetare sporite, pentru programe de susținere a antreprenorilor, pentru investiții în proiectele de eficiență energetică,  dar și pentru a face față majorării prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare pe piețele internaționale. De asemenea, extinderea finanțării de către FMI va contribui la atenuarea riscurilor pe termen scurt și va pune la dispoziție resursele necesare pentru acoperirea cheltuielilor urgente de ordin umanitar și socio-economic, totodată servind drept catalizator pentru finanțarea din partea altor donatori.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău