Țara în care cei săraci trăiesc în penthouse-uri. Autoritățile repartizează locuințele

15 Apr. 2022, 15:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Apr. 2022, 15:00 // Actual //  MD Bani

În Coreea de Nord, Kim Jong-un construiește multe clădiri înalte cu apartamente în capitala Phenian, cea mai nouă construcție prezentată fiind un zgârie-nori de 80 de etaje. Cu toate acestea, mulți oameni nu vor să locuiască în penthouse-uri, scrie Reuters.

Evadații din Coreea de Nord spun că foarte puțini oameni vor să locuiască la etajele superioare ale acestor clădiri, pentru că alimentarea cu energie electrică are întreruperi, lifturile nu sunt de încredere, alimentarea cu apa este problematică, iar mulți pun la îndoiala calitatea execuției construcției.

„În Coreea de Nord, mai degrabă cei săraci trăiesc în penthouse-uri decât cei bogați, pentru că lifturile au multe defecțiuni și apa nu poate fi pompată până la ultimele etaje din cauza presiunii scăzute”, spune Jung Si-woo, un tânăr de 31 de ani care a fugit în Coreea de Sud în 2017.

În Nord, el trăia la etajul trei al unei clădiri de 13 etaje construite fără lift. Un prieten al său locuia la etajul 28 al unei clădiri de 40 de etaje și nu folosise niciodată liftul pentru că nu funcționase, povestește Jung.

Întrebat despre clădirea zgârie-nori inaugurată săptămâna această, Jung crede că liderul nord-coreea vrea doar să se laude. „E ca să arate cât de mult s-au îmbunătățit cunoștințele lor în domeniul construcțiilor, în loc să ia în calcul preferințele locuitorilor”, spune el.

În Coreea de Nord, autoritățile repartizează locuințe, iar vânzarea sau cumpărarea de case sau apartamente este, teoretic, ilegală.

Kim Jong-un a promis să îmbunătățească calitatea construcțiilor și să livreze zeci de mii de noi apartamente. Totuși, economia statului asiatic a fost afectată grav în ultima perioadă de închiderea granițelor în timpul pandemiei COVID-19, dezastre naturale și sancțiuni impuse de Occident din cauza programului nuclear și de rachete balistice.

Miercuri, presa de stat a scris că primele 10.000 de apartamente din cele 50.000 promise au fost construite în Phenian. Constructorii „au garantat calitatea construcției” și au spus că noile clădiri vor ajuta Phenianul să fie un oraș care „pune oamenii pe primul loc”, scrie agenția de presă de stat KNCA.

Joi, presa de stat l-a prezentat pe Kim Jong-un inaugurând un bloc de locuințe destinat elitei nord-coreene, printre care se afla și o faimoasă prezentatoare TV. Acestea erau clădiri joase, cu doar câteva etaje.

„Nimeni nu vrea să riște că aibă de urcat o oră”

Jung spune că atunci când locuia în Phenian, majoritatea lifturile funcționau de două ori pe zi, în timpul orelor de vârf: de la 6 la 8 dimineața și în același interval orar seara. Presiunea scăzută a apei îi obliga de multe ori pe cei de la etajele superioare să care apă pe scări de la parter sau să-și instaleze instalații de pompare.

În timpul ultimei vizite internaționale organizate de statul asiatic, în 2018, lifturile funcționau la hotelul Yanggadko International, înalt de 47 de etaje, însă zeci de etaje unde locuia personalul nord-coreean nu erau alimentate cu electricitate.

Atunci, doi oficiali au recunoscut pentru Reuters că locuințele de la ultimele etaje ale unui clădiri din Phenian, recent inaugurată, nu aveau căutare, pentru că oamenii își făceau griji din cauza lifturilor. „Nimeni nu vrea să riște că aibă de urcat o oră”, a spus unul dintre oficiali.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău