Regiunea Herson din Ucraina trece la ruble începând cu 1 mai

28 Apr. 2022, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Apr. 2022, 13:59 // Actual //  MD Bani

Regiunea Herson trece la ruble începând cu 1 mai, informează presa apropiată Kremlinului, cu referire la responsabili din administrația publică locală. Conform lor, tranziția completă la valuta de stat a Rusiei se va efectua în aproximativ cinci luni, scrie Realitatea.md.

Decizia este motivată de faptul că mai multe instituții de stat ucrainene, responsabile de efectuarea plăților sociale, nu activează pe teritoriul ocupat, conform TASS. Așadar, pretextul schimbării anunțate este necesitatea achitării prestațiilor destinate persoanelor vulnerabile.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

„Oamenii rămân fără plăți, fără bani. Prin urmare, de pe 1 mai intenționăm să introducem zona de ruble, pentru a oferi asistență în primul rând pensionarilor, categoriilor vulnerabile ale populației și, bineînțeles, angajaților de stat. Intenționăm să trecem complet la ruble în următoarele 4-5 luni”, a spus el joi la postul de televiziune Rusia-24 Kiril Stremeusov, adjunct al administrației militare-civile din Herson.

Hersonul este ocupat de militari ruși de la începutul lui martie. Localnicii organizează zilnic proteste contra ocupației ruse, însă sunt alungați de pe străzile centrale cu gaze lacrimogene. Totodată, administrația de la Kiev declara anterior că Moscova ar intenționa să desfășoare până la sfârșitul primăverii un referendum în regiune și să creeze o nouă Republică Populară în țara vecină.

NOTĂ: În contextul condițiilor de război, este imposibil de verificat veridicitatea declarațiilor părților implicate în conflict!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Numărul populației active din Republica Moldova a fost de aproape 930 de mii de oameni, în anul 2023. Dintre aceștia, doar 887 de mii erau angajați sau studenți în licee și universități, arată datele Biroului Național de Statistică.

În ceea ce privește distribuția forței de muncă, aproximativ 200 de mii de persoane sunt angajate în sectorul public, în timp ce restul de 600 de mii lucrează în sectorul privat.

La capitolul șomaj, în 2023, rata a fost de 4,6%, cu 1,5 puncte procentuale mai mare față de 2022, totalizând 42,6 mii de persoane șomere. Datele arată că bărbații întâmpină cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă, în timp ce peste patru la sută dintre femei sunt neangajate. În plus, majoritatea șomerilor locuiesc în orașe, cu o rată a șomajului de puțin peste patru la sută în sate.

De asemenea, practica angajării fără contracte individuale de muncă este mai frecventă în rândul bărbaților, cu peste 9%, comparativ cu femeile, unde cota este de aproximativ 5%. Această practică este întâlnită mai ales în sectoarele agriculturii, construcțiilor, industriei și comerțului.

În trimestrul patru al anului 2023, salariul mediu a fost de 13 400 de lei, în sectorul bugetar, salariații au primit în medie 11 618 lei, iar în sectorul real 14 023 lei.

În ceea ce privește emigrarea în scop de muncă, numărul moldovenilor care pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă a scăzut, înregistrându-se o reducere de aproximativ 10 mii de persoane în comparație cu anul precedent. La sfârșitul anului trecut, aproape 83 de mii de moldoveni lucrau în străinătate, în timp ce în 2022, acest număr a fost de 93 de mii de persoane.

Statisticile oficiale arată că Republica Moldova are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare trei persoane care locuiesc în țară, există un moldovean în străinătate.

Astfel, conform datelor oficiale, în străinătate sunt 972 958 de moldoveni, ceea ce reprezintă peste o treime din populația țării. Cei mai mulți sunt în Federația Rusă – 294 mii, Romania – 285,3 mii, Italia – 194,4 mii, Ucraina – 152,2 mii și SUA – 45,7 mii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău