Ungaria a început să plătească în ruble gazul rusesc

28 Apr. 2022, 14:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Apr. 2022, 14:07 // Actual //  MD Bani

Ministrul maghiar de externe a confirmat pentru CNN că țara sa va folosi schema de plată cerută de Moscova pentru a plăti importurile de petrol și gaze. Astfel, Ungaria va face plățile în ruble, încălcând condițiile impuse de Uniunea Europeană.

„85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea noastră cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Acest lucru nu este pentru distracție, nu am ales noi situația”, a spus Péter Szijjártó în emisiunea lui Richard Quest de la CNN.

Szijjártó a declarat că nu există surse sau rute alternative care să permită Ungariei să renunțe la importul de energie rusească în următorii câțiva ani.

În cadrul schemei de plată cerute de Putin, importatorii de energie au fost obligați să deschidă două conturi bancare la Gazprombank – un cont în valută și un cont în ruble. Veniturile din vânzări sunt plătite în valută străină (dolari sau euro), care este apoi convertită de Gazprombank în contul de ruble.

Bloomberg dezvăluia miercuri, citând surse din Gazprom, că deja cel puțin patru cumpărători europeni de gaz au făcut plata în ruble, alți zece deschizând conturi la Gazprombank.

Experții în sancțiuni spun că sistemul de plăți rusesc permite Moscovei accesul la veniturile din energie, indiferent de sancțiunile aplicate valutelor străine.

Amintim că miercuri, 27 aprilie curent, Rusia a întrerupt alimentarea cu gaze pentru Polonia și Bulgaria, țări care au ales să nu folosească noul sistem de plăți. În acest context, Uniunea Europeană a acuzat Moscova că folosește gazul ca pe un șantaj.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău