Antreprenoriatul social se dezvoltă în Republica Moldova. Șapte companii au obținut statutul de întreprindere socială

03 Mai 2022, 12:40
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Mai 2022, 12:40 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Antreprenoriatul social se dezvoltă tot mai mult în Republica Moldova. Recent, 7 întreprinderi de la noi au obținut statul de întreprindere socială, două dintre ele fiind înființate în cadrul unei competiții de granturi.

Astfel, șase întreprinderi din țară care au obținut statutul de întreprindere socială (ÎS) și o întreprindere a obținut statutul de întreprindere socială de inserție (ÎSI).

Fiecare întreprindere are un domeniu specific de activitate:

ÎS „OLFIN este o platformă online ce realizează activități de advocacy, instruire, lobby, oferă suport pentru persoane fizice și juridice privind oportunitățile de finanțate, instruiri în domeniul fiscal și alte resurse pentru antreprenori.

ÎS „Angelus Agro” este o afacerea socială din satul Isacova, Orhei, care este implicată în comerţ cu amănuntul al fructelor şi legumelor proaspete, crescute în grădina Centrului de Îngrijiri Paliative „Hospice Angelus”.

ÎS „Reinvent Upcycling” oferă servicii de reparare, recondiționare, reinventare a bunurilor uzate. Deși activitatea de producție este similară oricărui alt atelier, întreprinderea pune accent pe reducerea deșeurilor și îmbunătățirea calității vieții persoanelor din categoriile vulnerabile, prin oferirea unui loc de muncă.

ÎS „SOCIAL TEXTIL” este o întreprindere din Chircăieștii Noi, Căușeni. Atelierul oferă servicii de reparație a vestimentației, fabricarea costumelor sport/casual, dar și instruirea persoanelor defavorizate în domeniul croitoriei.

ÎS „ILINCA SERVICE” – activează în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte din piele, dar oferă și activităţi de asistenţă socială, activităţi de îngrijire zilnică pentru copii, etc.

ÎSI „CREDEM-ECO este întreprindere socială de inserție ce este implicată în activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente și alte activităţi de alimentaţie, precum și fabricarea de articole confecţionate din textile.

ÎS „Vibe.MD – Academie ᴵᵀ organizează cursuri de IT pe înțelesul copiilor.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO