Digitalizarea este motorul de transformare a instituțiilor financiare! Ce practici trebuie să adopte băncile

26 Apr. 2022, 12:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Apr. 2022, 12:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Tehnologiile inovatoare pot ajuta substanțial instituțiile financiare să efectueze operațiuni și să presteze clienților servicii eficiente și de calitate. De asemenea, viitorul domeniului financiar-bancar este direct influențat de implementarea practicilor axate pe digitalizare. Acestea, dar și tendințele digitale de dezvoltare din domeniul financiar au fost principalele subiecte de discuții ale Conferinței „Transformarea Digitală pentru instituțiile financiare”. Evenimentul a fost organizat de Fintech Moldova, cu susținerea maib și Mastercard și suportul USAID și a Suediei, în cadrul proiectului Tekwill. Partenerii conferinței au fost companiile DAAC Digital și QOOBISS.

Ștefan Nistor, coordonator Fintech Moldova: „Evenimentul a încercat să contopească industriile tech și de finanțe, în mod special industria bancară. Încercăm să aducem jucătorii mari ai industriei financiare și să-i introducem cu jucătorii din industria tech. Avem 80 de participanți din sectorul financiar-bancar, mai avem participanți din sectorul de micro-finanțare și din IT. Principalele subiecte sunt digitalizarea care facilitează relațiile cu clienții și cum digitalizarea facilitează operațiunile în cadrul băncilor și creșterea numărului de afaceri și dezvoltarea business-ului bancar.”

Sistemul bancar din Republica Moldova a demarat în ultimii ani un proces amplu de automatizare a instituțiilor, fapt care le-a permis optimizarea proceselor operaționale, servicii moderne pentru clienți și creștere pe piață. În cadrul procesului de digitalizare a activităților bancare, posibilitatea de a găsi și implementa soluții digitale au dus la cercetarea profundă a clienților și necesitățile acestora, dar și promovarea eficientă a produselor și serviciilor. În rezultat, instituțiile financiare sunt tot mai interesate de a investi în tehnologii și digitalizare.

Giorgi Shagidze, CEO, maib: „Viitorul este în domeniul financiar, în fintech, în digital – în ceea ce se „gătește” și se inventează de către companiile din fintech. Desigur și noi trebuie să ne asigurăm că ne adaptăm și clientul este în centrul atenției. Iar asta se poate întâmpla, doar cu ajutorul inovațiilor și ajutându-i pe ceilalți. Aici este locul unde găsești talente, unde găsești idei bune și oameni cu care să faci un parteneriat.”

Iurie Iurcu, Șef al Departamentului de Marketing și Gestiunea Produselor, OTP Bank: „Experința altor operatori și altor provideri care virează astfel de servicii și le prezintă la așa evenimente pentru noi este foarte importantă, în primul rând pentru a crea strategia de lucru în continuare și a dezvolta aceste produse.”

În cadrul conferinței, au fost abordate subiecte legate de dezvoltarea antreprenorială în Republica Moldova. Ecosistemul de antreprenoriat din țară are nevoie de condiții bune pentru a se dezvolta și înființa startupuri, iar motivația tinerilor de a-și investi cunoștințele și energia pentru a contribui la dezvoltarea domeniului fintech începe de la oferirea unui spațiu potrivit unde să-și dezvolte abilitățile tech și cele antreprenoriale.

Natalia Muntean, Director al Departamentului Retail, VictoriaBank: „Am confirmat cât de importantă este tehnologia pentru a dezvolta servicii bancare foarte bune, care să satisfacă nevoile curente ale clienților din sfera bancară. Astfel de evenimente sunt necesare ca să facem schimb de idei ce țin de trendurile actuale, de produsele pe care noi intenționăm să le promovăm, să facem cunoștințe cu noi vectori care să ne ajute să aducem aceste servicii într-un format cât mai bun pentru clienții noștri.”

La conferință au participat experți din țară și de peste hotare, cu experiență vastă de muncă în domeniul financiar bancar, expertiză tehnologică și cunoștințe în industria financiară. În cadrul panelurilor de discuții au fost abordate și subiecte ce vizează viitorul băncilor prin digitalizare, dar și aspecte care se referă la cei patru piloni de transformare tehnologică în domeniul bancar: Open Banking, eKYC, PHYgital Experience, Data Science.

Alexandru Rizea, CTO, compania QOOBIS România: „Venim cu o soluție de identificare la distanță a potențialilor clienți. Astfel de evenimente sunt foarte importante pentru piața financiară. Ne dă posibilitatea să aflăm despre noi soluții, noi oportunități, să cunoaștem oameni, să vedem cum putem să adoptăm noile soluții, să le punem în companiile noastre și să le monetizăm.”

Andrei Buzgan, CEO, compania Credius: „Cunosc piața financiară din Republica Moldova. Din acest motiv am venit aici, pentru că trebuie să fim prezenți și să împărtășim succesul nostru și în celelalte zone.”

Evenimentul a reprezentat și o platformă de interacțiune, schimb de idei și analiza unor studii de caz, exemple despre cele mai bune practici în domeniul transformării digitale pentru bănci, companii de microfinanțare, companii de investiții, de asigurări și alte instituții financiare.
Conferința „Transfomarea Digitală pentru instituțiile financiare” a fost organizată de Fintech Moldova, cu susținerea maib și Mastercard și sprijinul financiar al USAID și Suediei în cadrul proiectului Tekwill. Partenerii conferinței sunt companiile DAAC Digital și QOOBISS.

Realitatea Live

19 Mai 2022, 10:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 10:50 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În primul rând, merită să începem cu o explicație a diferenței dintre vinul fără alcool și sucul de struguri. Conform Reglementărilor stabilite de Guvernul Republicii Moldova: „Producerea vinurilor fără alcool diferă de producerea vinurilor tradiționale doar în etapa finală, prin procesul de eliminare parțială sau totală a alcoolului etilic. Alcoolul ar trebui să fie eliminat prin evaporare în vid, separare prin membrană sau o combinație a acestor metode”.

Cu alte cuvinte, conform tuturor regulilor de vinificație, inclusiv și procesul atât de important precum fermentația, se produce vin tradițional după care se extrage alcoolul.

Compania moldovenească „Denovie Group” a fost prima pe teritoriul CSI care a început producția de vinuri fără alcool. Vinurile sub marca „Casa Petru Alcohol Free” sunt vândute cu succes în Polonia, Belarus, Rusia, SUA, Japonia, cât și alte țări, câștigând din ce în ce mai multă popularitate pe piața mondială.

Pentru ce este vinul fără alcool?

Multe personalități istorice celebre au susținut că vinul este o băutură sănătoasă.

Dar, de asemenea, toată lumea recunoaște că alcoolul este dăunător pentru organismul uman.

Acum imaginați-vă un vin natural cu aceleași proprietăți aromatice și gustative, vitamine, micro și macro elemente – dar fără alcool. Un vin care poate fi savurat în orice situație fără a te limita. La prânz, la picnic, chiar dacă ești conducător auto, dacă faci sport sau duci un stil de viață sănătos, dacă alcoolul este contraindicat din motive de sănătate sau pur și simplu preferi să rămâi cu mintea trează.

Și nu este o fantezie. Vinuri fără alcool CASA PETRU! Ca compoziție sunt identice cu cele clasice, cu exceptia singurului ingredient – ALCOOLUL.

Special pentru toți iubitorii și cunoscătorii de vin, vinul fără alcool CASA PETRU este produs într-un asortiment larg pentru fiecare gust.

Vinuri pentru fiecare zi:

Cabernet Sauvignon; Chardonnay; Trandafir; Feteasca Albă; Feteasca Neagră.

Spumante pentru ocazii speciale:

Cabernet Sauvignon; Chardonnay; Trandafir.

Și, de asemenea, vin fără alcool în cutie de metal  cu volumul 0,25 l, care este atât de convenabil de luat cu tine la drum și la picnic. Apropo, Grupul Denovie este pionier și pe acest segment, deoarece în Moldova au început să se producă primele cutii cu vin fără alcool din întreaga CSI.

Este de remarcat faptul că vinurile fără alcool CASA PETRU sunt, de asemenea, o bază excelentă pentru cocktail-uri delicioase, care împrospătează și tonifică perfect în căldura verii. Rețete de cocktailuri exclusive se găsesc pe pagina oficială de Facebook a producătorului: Casa Petru. 

Vinurile „Casa Petru fără alcool” – acum cu siguranță – în sănătatea ta!

Puteți achiziționa produsele Grupului Denovie în rețelele Alcomarket, Linella, Nr. 1, Kaufland, Green Hills

La benzinăriile „Bemol”, „Tirex”, „VENTO”, „Lukoil”

Le puteți comanda și online:

comenzi.md

Alcomarket

Adresa magazinului specializat Denovie Group, unde gasești o gamă largă de produse alcoolice si non-alcoolice la prețuri foarte atractive: Chisinau, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 123A.

P.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău