(FOTO) Antreprenorii din Republica Moldova participă la un eveniment dedicat producătorilor de fructe și legume

04 Mai 2022, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Mai 2022, 15:08 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În perioada 03 – 06 mai 2022, la invitația Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), 21 agenți economici din țara noastră, reprezentanți ai companiilor: Arena Fruct SRL, Biochemtech SRL, Dadu Farm SRL, Mecgrato SA, Speranța Apostol GȚ, Triagrolux SRL, Agroidea SRL, Agrologistica SRL, Fresh-Climat SRL, GG Prim SRL, Lender Agroprim SRL, Lucventas SRL, Razdolie SRL, Forli Dnestr SRL, Evolar SRL, Cristal Concept SRL, Vetreac SRL, Starîi Melnic SRL, Agropartener SRL, se află într-o vizită de studiu la expoziția internațională „Macfrut – Fruit & Veg Professional Show”, care se desfășoară la Rimini (Italia).

„Macfrut – Fruit & Veg Professional Show”- un eveniment dedicat profesioniștilor din sectorul fructelor și legumelor, o expoziție ce prezintă întregul lanț valoric de aprovizionare cu 8 sectoare: producere și comerț, echipamente și plante, ambalaj și materiale, utilaje pentru cultivare, sere și irigare, pepiniere, semințe, condimente și plante aromatice, soluții biologice, transport și logistică.

Conform Ingăi Leontean, șef Direcția Relații Internaționale a CCI a RM, „Macfrut – Fruit & Veg Professional Show” este o oportunitate foarte bună pentru producătorii autohtoni de a-și extinde piețele de desfacere prin identificarea a noi parteneriate pe piața UE, în special, în contextul dificultăților create de evenimentele din regiune și limitării accesului către piețele din Ucraina, Belarus și Federația Rusă.

Programul deplasării prevede vizita expoziției și întrevederi de afaceri cu  importatorii și distribuitorii de fructe și legume proaspete, condimente și plante aromatice, agenții economici implicați în domeniul alimentației și agriculturii italieni și europeni.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală