Război și vin! Purcari Wineries, un barometru pentru sentimentul de risc din Moldova

05 Mai 2022, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2022, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

Singura companie moldovenească listată la o bursă de valori străină, respectiv Bursa de Valori București, Purcari Wineries, este un barometru pentru sentimentul de risc din Republica Moldova, situată la granița războiului dintre Rusia și Ucraina. Până acum, lucrurile au fost furtunoase, scrie Bloomberg.

De pe podgoriile Purcari, vizitatorii pot vedea râul Nistru, care trasează granița cu Ucraina, la doar 800 de metri distanță. Transnistria, teritoriul separatist pro-rus al Republicii Moldova, ținta unor bombardamente destabilizatoare în urmă cu o săptămână, este la trei kilometri distanță. Principalul punct de trecere a frontierei către portul ucrainean cheie Odesa se află în imediata apropiere.

Aceasta proximitate este unul dintre motivele pentru care acțiunile Purcari au pierdut aproximativ 40% din valoare în primele zile ale războiului din Ucraina, înainte de a recupera o parte din valoare pe măsură ce trupele Moscovei s-au retras din apropierea Kievului, în nord, iar conflictul părea să se deplaseze spre est.  Pe 21 aprilie, în ziua în care un general rus a anunțat că Transnistria este un obiectiv de război, acțiunile s-au prăbușit din nou. Câteva zile mai târziu, angajații de la hotelul de lux de la podgorii au declarat că au văzut fumul de la unul dintre bombardamentele din teritoriu, ceea ce a creat zvonuri despre ce ar putea urma. Acțiunile s-au prăbușit și mai mult, relatează sursa citată.

La închiderea de vineri, Purcari se tranzacționa la 9,73 lei pe acțiune la bursa de la București, în scădere de la 15,85 de lei la jumătatea lunii februarie, când investitorii au început să ia în calcul o invazie rusă în Ucraina.   „Un pariu pe Purcari este un pariu pe evoluția războiului”, a declarat directorul operațional Eugen Comendant.   Apoi a bifat motivele pentru care crede că luptele nu vor trece niciodată granița de facto a Transnistriei pentru a atinge pivnițele Purcari.

Cu toate acestea, luni, speculațiile au continuat să se învârtă în jurul unei posibile extinderi a războiului de către Rusia în Transnistria, în timp ce pe Twitter au circulat imagini cu o ediție specială a unui ziar local, care îi cerea lui Putin să intervină în teritoriu.

Bineînțeles că este foarte dificil acum”, a spus Comendant, care a cumpărat 40.000 de acțiuni la Purcari în martie, potrivit unui document depus la Bursa de Valori București. „Dar cred că după război, după ce au trebuit să lupte pentru libertatea lor, mărcile acestor țări vor deveni mult mai puternice”.  O astfel de evoluție ar putea fi benefică pentru Purcari, care s-a extins. Compania a vândut 5 milioane de sticle de vin roșu, alb, rose și spumant în 2021, în creștere de la 3 milioane în anul precedent, 80% dintre acestea fiind destinate exportului. Veniturile au crescut cu 75% de la oferta publică inițială din 2018, potrivit unui raport pentru adunarea generală anuală a companiei din 28 aprilie.

În 2020, podgoria, fondată de un francez în 1827, a câștigat un premiu la Decanter, cea mai mare competiție anuală a industriei mondiale a vinului. Anul trecut, compania a adunat peste 300 de premii de la concursuri de vinuri din întreaga lume.  În contextul în care existau 140.000 de hectare de viță-de-vie cultivate în Republica Moldova în 2020, la mică distanță de suprafața totală de 146.000 de hectare cultivate în Australia, Purcari are planuri de achiziții în Moldova și în afara ei, pe care războiul le-a pus în așteptare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău