Ruşii fac progrese minore, dar sunt sub presiune în jurul Harkovului, afirmă armata ucraineană

08 Mai 2022, 21:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Mai 2022, 21:02 // Actual //  bani.md

Forţele ruse au făcut progrese minore în apropierea oraşului Izium, potrivit armatei ucrainene, dar sunt în defensivă în apropiere de Harkov, în timp ce continuă contraatacul ucrainean, anunţă CNN.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a declarat duminică că ruşii au capturat periferia nordică a satului Shandryholove, în timp ce încearcă să avanseze spre sud din zona Izium în regiunea Doneţk.

Inamicul şi-a concentrat principalele eforturi pe „pregătirile pentru continuarea ofensivei” în zonă.

De-a lungul altor linii de front au existat puţine schimbări, a precizat Statul Major General, ruşii folosind artileria împotriva apărării ucrainene.

În zona Harkov, Statul Major General a declarat că ruşii se concentrau pe „împiedicarea avansării în continuare a trupelor noastre spre frontiera de stat a Ucrainei la nord şi nord-est de Harkov”.

În acest scop, ei bombardau satele recent recucerite de forţele ucrainene – cum ar fi Prudyanka şi Slatine – şi încercau să îşi consolideze poziţiile defensive.

În sud-vestul Ucrainei, forţele armate au declarat că „situaţia rămâne tensionată”.

Ele au afirmat că „formaţiunile armate” din zona pro-rusă Transnistria din Moldova, precum şi trupele ruseşti de acolo, sunt în deplină pregătire de luptă. Transnistria, un teritoriu separatist din cadrul Republicii Moldova, găzduieşte trupe ruseşti de zeci de ani.

Statul Major General a confirmat confruntări pe Insula Şerpilor, o mică insulă în largul coastelor româneşti şi ucrainene. Acesta a precizat că, în cursul zilei de sâmbătă, un elicopter rusesc Mi-28H, precum şi o serie de drone au fost distruse de rachete antiaeriene. Comandamentul Operaţional (Sud) al armatei a publicat ulterior o înregistrare video cu dronă care pretinde că arată distrugerea unui elicopter rusesc de pe Insula Şerpilor.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:26 // Actual //  Ursu Victor

Economistul român Andrei Caramitru a lansat un avertisment dur asupra sustenabilității sistemelor de pensii și sănătate din statele vestice, inclusiv România, pe fondul unei realități demografice și economice ignorate de decidenți. Într-o postare pe Facebook, Caramitru susține că jumătate din toate taxele plătite de populație sunt direcționate către susținerea pensionarilor, prin pensii directe și costuri medicale, iar suma este în continuă creștere, forțând statele să se împrumute masiv.

„Tinerii nu se mai căsătoresc și nu mai fac copii. Motivul principal: costul locuințelor. Este prea mare. Dacă adăugăm și taxele tot mai ridicate, distrugem chiar segmentul care ar trebui să susțină sistemul”, afirmă Caramitru. În lipsa natalității, statele sunt obligate să importe forță de muncă prin imigrație, dar această soluție temporară creează tensiuni sociale și poate alimenta conflicte etnice și instabilitate politică.

Caramitru explică faptul că arhitectura actuală a sistemelor de protecție socială a fost creată după al Doilea Război Mondial, într-un context complet diferit: populație tânără, familii numeroase și speranță de viață de 65 de ani — exact limita stabilită pentru pensii. În prezent, speranța de viață a crescut considerabil, iar raportul dintre populația activă și cea inactivă s-a deteriorat dramatic.

Soluțiile propuse de economist sunt dure, dar inevitabile, în opinia sa: creșterea vârstei de pensionare spre 70 de ani (așa cum deja se face în țările nordice), plafonarea pensiilor pentru a evita excesul și dezechilibrul bugetar, introducerea coplății în sistemul de sănătate, trecerea graduală la pensii și servicii medicale private, liberalizarea și subvenționarea construcției de locuințe în marile orașe pentru a sprijini tinerii.

„Democratic, aceste măsuri sunt imposibil de aplicat. Populația nu le va vota niciodată. De aceea, căderea este inevitabilă. Statele doar amână deznodământul”, conchide Caramitru. În viziunea sa, fără reforme radicale, modelul actual de stat social se îndreaptă spre faliment, colaps instituțional și haos social.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA