Armata Moldovei, cu mai puțin de 5.000 de oameni, este complet nepregătită pentru război, dar conflictul a ajuns acum la granițele țării. Orașul-port ucrainean Odesa, a cărui confiscare este o aspirație deschisă a Rusiei, se află la doar 180 de kilometri distanță, iar zeci de mii de refugiați ucraineni au umflat deja populația redusă a Moldovei.
În același timp, o serie de bombardamente misterioase și atacuri cu grenade în Transnistria, puse de Rusia pe seama Ucrainei și de Ucraina pe seama Rusiei, au sporit și mai mult anxietatea că ceva rău se apropie.
Există o glumă în Republica Moldova că țara s-ar putea apăra de o invazie rusească timp de două ore, adică timpul de care are nevoie un tanc pentru a ajunge în capitala Chișinău din regiunea separatistă susținută de ruși Transnistria.
Ieri, 9 mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu întrebat despre pașii pe care ii va urma Republica Moldova în caz de o eventuala agresiune militară, acesta susține că țara noastră se va putea apăra cu sursele pe care le are, însă va ține cont și de sprijinul țărilor din vecinătate.
„Noi trebuie să ne apărăm țara cu sursele pe care le avem și ținând cont de sprijinul colegilor din vecinătate. Evident că o să cerem ajutor. De aceea și facem demersuri la capitolul integrare europeană. Ne dorim acest statut nou în raport cu UE, pentru că având un nou statut, deja ești parte a unei comunități, în favoarea ta discută o uniune.”
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!